2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leleplezték Freud szexuális kapcsolatát

2007. január 15. 15:00

Egy svájci szálloda vendégkönyvének köszönhetően nem kérdés többé, hogy Sigmund Freudnak volt-e szexuális kapcsolata sógornőjével, Minna Bernays kiassszonnyal.

Nem csak leveleztek

Annak idején ez szóbeszéd tárgya volt, és bár Carl Gustav Jung, Freud egyik leghíresebb tanítványa is megemlítette, sőt forrásként magát Minnát nevezte meg, a történészek nagy része átsiklott felette, mondván, nincs rá bizonyíték.

Franz Maciejewski, a Heidelbergi Egyetem szociológusa járt most utána a dolognak. Felkereste a szállodát a Svájc keleti részében lévő Malojában, ahol 1898 augusztusában Freud és sógornője két hetet töltöttek el. A régi nyilvántartó könyveket átböngészve megtalálta a párnak, mint "házastársaknak" az aláírását - írta az El País című spanyol napilap.

Peter Gray, Freud életrajzírója úgy véli: emiatt módosítania kell a pszichoanalízis atyjának életrajzát, mivel a biográfiában "minden olyan dolog fontos, ami érinti egy személy intim életét". A módosításra annál is inkább szükség van, mivel a legenda szerint Freud büszke volt a feleségére és minden más embernél többre tartotta.

Érdekes, hogy míg a hírnek visszhangja volt több országban, többek között az Egyesült Államokban is, Ausztriában nem váltott ki különösebb érdeklődést. Cornelia Vospernik, az ORF munkatársa szerint azért, mert Bécsben nyílt titok, a helyi városi legendák része volt, hogy Freud Minnával csalta meg a feleségét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár