2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mediciek követik az inkákat

2007. január 19. 17:00

A Szépművészeti Múzeumban tavasszal a spanyol hódítás előtti Peru kincseiből, ősszel Hundertwasser osztrák művész életművéből, majd 2008 elején a Mediciek fénykoráról nyílik tárlat.

Ezt láthatjuk majd

Vincent van Gogh életművét felvonultató kiállítás után márciusban a művészbélyegek négy évtizedét bemutató különleges tárlat nyílik. A kiállításon huszonöt ország kétszázötven művészétől mintegy félezer művészbélyeg lesz látható.

A múzeum kiállítási naptára szerint májusban "és akkor megjöttek az inkák - Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból" címmel nyílik kiállítás. A főigazgató ismertetése szerint a több száz kerámiát, ötvösmunkát, textilt felvonultató tárlat nemcsak az inka kultúrát, hanem az azt megelőző indián korszakok művészetét is bemutatja. A kiállítási tárgyak Spanyolországból, Peruból és Németországból érkeznek Budapestre.

Szeptember közepétől Dürertől Hogarthig - négy évszázad rézmetszetei láthatóak a múzeumban. A tárlaton a jelenleg a nézőközönség elől elzárt, az épület tárlóiban őrzött törzsanyagból válogatott műveket mutatják be.

Októbertől Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész művészetét, illetve életét bemutató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. "A 20. század egyik legkülönösebb művészegyéniségét a Szépművészeti Múzeum a Hundertwasser-hagyatékot gondozó KunstHaus Wiennel együttműködve, annak gyűjteményéből válogatva mutatja be" - mondta el Baán László. Az ismertető szerint a tárlaton a bécsi múzeumból érkező festészeti és grafikai alkotások mellett a művész által tervezett kárpitok is láthatók lesznek, míg az épületeiről készült fotók és előkészítő munkái nyújtanak ízelítőt.

Szintén októberben nyílik Picasso, Klee, Kandinszkij címmel a svájci Rupf-gyűjtemény remekműveit felvonultató kiállítás. Hermann Rupf és felesége gyűjteménye másodszor hagyja el Svájc területét egy bemutatkozás erejéig. Budapesten a kollekció legjelentősebb darabjait láthatja a közönség.

Baán László beszámolt arról is, hogy az intézményben a 2008-as magyarországi reneszánsz év nyitányaként, amelyet Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóján rendez a magyar állam, nagyszabású kiállítás nyílik A Mediciek felemelkedése és fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében címmel. Az olasz múzeumok anyagára épülő tárlaton Botticelli, Filippo Lippi, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Donatello alkotásai mellett arany kincsek, bútorok, fegyverek idézik fel a reneszánsz kort.

A főigazgató kérdésre válaszolva elmondta, hogy a megnyitása óta eltelt másfél hónap alatt csaknem 150 ezer látogatója volt a Van Gogh Budapesten című kiállításnak a Szépművészeti Múzeumban. További 100 ezer jegyet pedig elővételben adtak el. Hozzátette: egyelőre azzal kell számolni, hogy nem hosszabbítják meg a március 20-ig látogatható kiállítást, azonban a hétvégi zsúfoltság csökkentése érdekében a tervek szerint márciusban hétköznaponként meghosszabbított nyitva tartással várják majd a látogatókat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár