2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek a győri főtéren

2008. november 14. 10:15

Jó ütemben halad a Széchenyi tér régészeti feltárása - számolt be róla a Revita Televízió. A munkálatokat szeptember közepén kezdték, jelenleg a római illetve a késő középkori emlékeket kutatják a szakemberek.

Az elmúlt 2 hónapban csaknem 20 ezer régészeti leletet találtak, ezeket hamarosan a Xantus János Múzeumban állítják ki az érdeklődők számára. Az ásatás problémamentesen történik, mostanra a lakók is megszokták a régészek jelenlétét és a munkagépek zaját.



Korszakonként haladnak lefelé a Széchenyi téren dolgozó régészek. Az eddigi adatokból arra következtetnek, hogy a terület már a 13. századtól térként funkcionált. A szakemberek azt is felismerték, hogy a tér déli illetve keleti részén egészen a 16. századig különféle épületek álltak. Ezekben a hetekben a római illetve a késő középkorból származó emlékeket vizsgálják. Eddig úgy tűnik, ez a korszak, illetve a 16-17. század bővelkedik leginkább maradványokban. Rengeteg edénydarabot, cserepet, csontot találtak már, ezen kívül több sírkőrészlet is előkerült.

A munkát várhatóan december elején fejezik be a régészek. Addig az egyik fő feladat a tér késő középkori beépítettségének valamint egy 18. századi kútnak a vizsgálata. A munkafolyamat végére marad a feltárás leglátványosabb része, akkor ugyanis a római kori épületmaradványokat fogják feltárni.

A cikk eredeti megjelenési helye

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár