2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jótékonysági bál segíti a balsorsú műemlékek megmentését

2007. január 30. 16:00

Elhanyagolt, balsorsú műemlékek javára rendez jótékonysági bált a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) február közepén Budapesten, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével.

A hivatal munkatársai az ország 10-15 veszélyeztetett műemléke közül válogattak, és a jótékonysági esten egy zsűri döntése alapján öt közül lehet szavazni arra az egy műemléki helyszínre, amelynek felújítására fordítják a bál teljes bevételét - foglalta össze a február 16-i rendezvény lényegét Okrutay Miklós, a KÖH Felügyeleti Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Mint mondta, legalább ötszázezer és egymillió forint közötti bevételre számítanak, ami persze csak egy töredéke lehet annak az összegnek, ami elegendő lehet a kiválasztott emlékhely teljes renoválásához.

A főszervező a lehetséges nyertesek közül négy esélyest említett: az ország legrégebbi, a soproni Szent György-templomban található, XVII. századi orgonáját; a szolnoki vasútállomás víztornyát; a Baranya megyében, Villány vidékén található, egyedülállónak számító favázas présházat; valamint egy középkori, elpusztult falu, Sármégy lerombolt templomát.

Okrutay Miklós tájékoztatása szerint ez lesz a hatodik, ilyen jellegű jótékonysági bál, amit munkatársaival szerveznek, igaz, míg korábban évente ismétlődött a rendezvény, a legutóbbi hét évvel ezelőtt volt. A Budavári Városházán tartandó esemény fővédnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A jótékonysági bál védnöke Varga Kálmán, a KÖH elnöke és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere lesznek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár