2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Eiffel-toronnyal vetekszik a Pompidou-központ népszerűsége

2007. február 1. 09:30

Szerdán ünnepli harmincadik születésnapját a párizsi Pompidou-központ, amelyet annak idején forradalmi építészeti megoldásai miatt nagy felzúdulás fogadott.

Az olasz Renzo Piano és a brit Richard Rogers által tervezett üveg-acél épület, amely Párizs egyik patinás negyedében a homlokzaton végigkúszó áttetsző, óriás hernyóra emlékeztető mozgólépcsőjével is feltűnést kelt, a megnyitás óta 180 millió érdeklődőt fogadott. Bruno Racine, a létesítmény mai elnöke azt mondta az AFP-nek, hogy a modern művészeti központ ismertsége mára az Eiffel-toronyéval vetekszik.

A vörös, zöld és kék csövekkel behálózott épületet, amelyre az előtte kialakított térről kitűnő rálátás nyílik, sokan csak "az olajfinomító", vagy "gázgyár" néven emlegetik, mások csak Beaubourg-palotának nevezik, a hely alapján. Kezdettől fogva valóságos kulturális nagyüzemként működik, amelyet naponta diákok, zenebarátok, mozirajongók, turisták, gyerekek és felnőttek ezrei keresnek fel.

Felépítését Georges Pompidou néhai francia elnök kezdeményezte, aki kijelentette: "Szenvedélyes vágyam, hogy Párizs olyan kulturális intézményt teremtsen, amely egyszerre lesz múzeum és alkotási központ." A Beaubourg-palota ma Pompidou nevét viseli, de megnyitásának napját ő már nem élhette meg. 1977. január 31-én a három évvel korábban elhunyt Pompidou utóda, Valéry Giscard d"Estaing elnök avatta fel és a szerdai évfordulón Jacques Chirac, a mai államfő méltatja az intézményt.

Ma a Beaubourg-központ új kihívásokkal néz szembe, nevezetesen a művészeti világ globalizálódásával: Bruno Racine ezért azt tervezi, hogy a központból "kirajzanak" a mintájára másutt létrehozandó fiókintézmények. Az első ezek közül Metz városában, Kelet-Franciaországban épül fel, alapkövét 2006 novemberében helyezték el és 2008-ban adják át. Sanghajban, Kínában is létrejön egy - kínai tulajdonú - fiókintézmény, amelynek a Beaubourg lesz az üzemeltetője és programszervezője: Párizsból küld majd gyűjteményeket és ide külön szervez majd kiállításokat kínai vagy nyugati alkotók műveiből.

Ami a gyűjteményeket illeti, 58 ezer műalkotás van a Beaubourg birtokában, ebből kétezer van egyidejüleg kiállítva és évente háromezret kölcsönöznek más múzeumoknak. A költségvetés problémáit a Pompidou-központ elsősorban a mecenatúra fejlesztésével próbálja megoldani. A Beaubourg-palota költséges épület: 9800 négyzetméternyi üvegfelületet, 25 felvonót kell karbantartani a földalatti szintekkel együtt tízszintes, 105 ezer négyzetméteres épületben. Csak a karbantartás az intézmény évi 100 millió eurós (csaknem 26 milliárd forint) költségvetésének egyötödét emészti fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár