2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Madarász Viktor hagyatéka a Budapesti Történeti Múzeumban

2007. február 5. 08:45

Madarász Viktor, a magyar romantikus történeti festészet legjelentősebb mestere hagyatékából látható kiállítás szombattól a Budapesti Történeti Múzeum Metszettárában.

A tárlaton a művész utolsó alkotói korszakában festett képei, valamint személyéhez kötődő tárgyak, köztük festőállványa és levelei láthatóak - mondta Mojzes Ildikó, a hagyatékot őrző Rákospalotai Múzeum vezetője az MTI-nek.

Madarász Viktor és Adeline

Ismertetése szerint Madarász Viktor (1830-1917) festményeinek többsége portré, de történelmi tárgyú képek is szerepelnek a bemutatón. Az alkotások között említette az igazgató azt az arcmást, amelyet a művész Kossuth Lajos fényképe alapján festett, illetve a Petőfi halálát megörökítő olajfestményt.

A május 10-ig megtekinthető tárlat különlegessége, hogy Madarász Viktor csaknem húsz képe együtt látható az alkotó lánya, a szintén festőművész Adeline mintegy 20 grafikájával, akvarelljével - tette hozzá az intézményvezető.

A Rákospalotai Múzeum rövid története

A mai XV. kerület három, egymástól jól elkülöníthető részből áll. Újpalota, az 1970-es években fölépülő lakótelep ad otthont a kerületben lakók közel felének (kb. 40.000 fő). A másik két kerületrész, Rákospalota és Pestújhely 1950. előtt önálló közigazgatási egységek - Rákospalota város, Pestújhely nagyközség - voltak. Rákospalota több, Pestújhely egyetlen - ám igen tartalmas - évszázados múltra tekinthet vissza. E városnyi (80.000 fős) kerület tárgyi, írásos, fotó- és egyéb dokumentumait gyűjti, őrzi és mutatja be a kerület helytörténeti gyűjteménye, a Rákospalotai Múzeum.
A helytörténeti gyűjtemény 1960-ban, a főváros harmadik ilyen jellegű intézményeként kezdte meg működését Rákospalota - Ófaluban, az egykori katolikus elemi iskola épületében. Kezdetben a valamikori falu-város néprajzi anyagát, a kismesterségek szerszámait, termékeit gyűjtötte, de már ekkor célul tűzte ki a helyi képzőművészek alkotásainak gyűjtését is. E képzőművészeti gyűjteménynek egy külön egységét képezi a Madarász-hagyaték. A 80-as évek elején a helytörténeti gyűjteményt az épület rendkívül rossz állaga miatt bezárták, majd egy szűk évtizednyi kényszerszünet után, 1991-ben nyithatott meg újra - immár nem Palotán, hanem a XV. kerület egy másik részében, Pestújhelyen.
A festő utolsó alkotói korszakának 22 festményét és a személyéhez kötődő tárgyakat az idős korát a XV. kerületben töltő Madarász Adeline ajándékozta a 1960-as évek elején saját grafikáival és akvarelljeivel együtt a Rákospalotai Múzeumnak. A helytörténeti gyűjtemény anyagát időszaki kiállításokon az ország több múzeumában láthatta már a közönség. Madarász Adeline alkotásait viszont, egy XV. kerületi kiállítástól eltekintve, most tekinthetik meg először az érdeklődők.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár