2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Hitler-dosszié dokumentálja a diktátorok összecsapását

2007. február 6. 14:00

Alig hatvan évvel a második világháború befejezése után szenzációs dokumentum került elő az orosz archívumokból: A Hitler-dosszié.

A könyvnek eredetileg csak egyetlen olvasója volt: Joszif Visszarionovics Sztálin. Miután ő áttanulmányozta e dossziét, az több mint ötven évre elsüllyedt az orosz archívumokban. Az izgalmas anyag azért született, mert a szovjet diktátor egyszerűen nem adott hitelt az Adolf Hitler öngyilkosságáról szóló híreknek. Mindent latba vetett, hogy a náci vezér legszűkebb környezetéhez tartozó személyek, a Führer még életben lévő bizalmasai kézre kerüljenek, és az ő vallomásaik révén derüljön fény az igazságra.

Ottó Günsche és Heinz Linge foglyul ejtésével a berlini szovjet titkosszolgálat bravúrosan valósította meg e célt, hiszen a nemzetiszocialista rezsim Führeréhez ilyen hosszú időn át senki sem állt oly közel, mint ez a két ember. Ők Hitler közvetlen közelében éltek, figyelemmel kísérték napirendjét, étkezési szokásait, hangulatait, kórtörténetét. Adjutánsi minőségükben munkaadójukat hivatalos kormányfői mivoltában is jól ismerték, és hallották, miként nyilatkozik látogatóiról, a tábornoki karról és régi bajtársairól.

Ott voltak Hitler mellett az utolsó hónapokban és hetekben is: megfigyelhették, hogy a berlini Führerbunkerből miként kormányozza a német birodalmat a katasztrófa felé. Szemük láttára adta ki parancsait a győzelmek és a vereségek közepette, a Wehrmacht főparancsnokaként. Günsche részt vett a helyzetmegbeszéléseken is, melyeknek jegyzőkönyvei a Berlin eleste előtti napokban szinte teljesen megsemmisültek, így az ő visszaemlékezései felbecsülhetetlen dokumentatív értéket képviselnek.

A korszak két tanújának a maguk nemében páratlan visszaemlékezéseiből egy olyan mű született, amely a Harmadik Birodalomról rendelkezésünkre álló egyik legimpozánsabb történeti forrásanyag. Minthogy a vallomások és a bennük említett történések között eltelt idő nem számottevő, a szöveget nagyfokú hitelesség jellemzi: ezt az elmúlt évtizedek kutatásai egyértelműen alátámasztják. Az olvasónak megdöbbentő élményben lesz része: betekinthet a náci rezsim működésének mindennapjaiba. Igaz, a Harmadik Birodalom történetét nem kell újraírni, ám A Hitler-dosszié olvasója számtalan, történeti értékét tekintve valósággal szenzációs részlettel ismerkedhet meg.

A könyv két rövid bevezető-, és egy hosszabb zárótanulmánnyal avat be a Hitler-titok buktatóiba, majd következik a gazdag jegyzetanyaggal, képekkel és magyarázatokkal illetve térképekkel kiegészített szöveg, amelyből a diktátorok világának félelmetes képe rajzolódik ki. A könyvet értő fordítás segíti, a szakmai lektorálást pedig Ungváry Krisztián történész végezte el.

Henrik Eberle, Matthias Uhl: A Hitler-dosszié. Ford.: Szántó Judit, Park Kiadó, Bp., 2006. 590 o.
Ára: 5500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár