2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jimmy Carter zsidózva védte a náci tisztet

2007. február 16. 11:30

Jimmy Carter, az Egyesült Államok korábbi elnöke egyszer arról panaszkodott, hogy "túl sok zsidó" van a kormány Holokauszt Tanácsában.

Meglepő elnöki magatartás

Az amerikai elnök zsidózik?

Truman, amerikai demokrata elnök naplójának titkai.

Monroe Freedman, a Tanács korábbi ügyvezető igazgatója a WND-nek adott exkluzív interjújában nyilatkozott az egykori eseményekről. Freedman 1980-ban Elie Wiesel, a Tanács akkori elnöke kérésére vállalta el az ügyvezető igazgató posztját. A Fehér Ház által létrehozott Tanács akkor a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum megalapításán dolgozott.

Freedman feladata az volt, hogy javaslatokat tegyen a testület tagjaira, és arra, hogyan lehet a legjobb módon megemlékezni a holokausztról. Javaslatait elküldte Carter elnök irodájának, ám feljegyzését a következő megjegyzéssel küldték vissza: "túl sok a zsidó". A kézírás és az aláírás Carteré volt.


Carter válasza az antiszemita vádakra

Freedman elmondása szerint az általa összeállított testület 80%-a zsidó származású volt, akik között több holokauszt-túlélő is helyet kapott. Freedman a Fehér Ház kérésére több nem zsidó származásút is bevett a testületbe, de teljesen megdöbbent, amikor Carter irodája valakit csak azért utasított el, mert a neve zsidósnak hangzott. A professzor az interjúban nem említette meg a történész nevét, mert nem kapott rá felhatalmazást.

"Telefonon felhívtam a kapcsolattartó személyt a Fehér Házban, és elmondtam neki, hogy a szóban forgó történész egyáltalán nem zsidó. Az illető azt válaszolta, hogy még a lehetőséget sem említi meg Carternek, mert tudja, hogy Carter túl zsidósnak találná a nevet. Elmagyaráztam, hogy a történész presbiteriánus, de a kapcsolattartó szerint ez nem számít az elnöknek" - mondta Freedman, aki elmondása szerint "magán kívül volt a felháborodástól ekkora képtelenség hallatán".

"Ha Martin Luther Kingről akarnánk megemlékezni, akkor azt várnám, hogy a tanácsban többségben legyenek az afroamerikaiak. Ha az amerikai őslakosokról emlékeznénk meg, akkor pedig a testület nagy részét nekik kellene alkotniuk. Egyáltalán nem tartom helytelennek, hogy a Holokauszt Tanács tagjai többségében zsidó származásúak" - mondta a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár