2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita a leghíresebb brit kém zárolt aktái miatt

2007. február 16. 12:30

Heves jogi küzdelem bontakozott ki Tony Blair felesége és az MI6 között a "Griff" fedőnevű kém szigorúan titkos aktái miatt.

Egy elkötelezett anglomán és a Metallwirtschaft

A miniszterelnök felesége, aki Paul Rosbaud titkos ügynök családját képviseli, kérelmet nyújtott be, amelyben a család azt kéri, hogy a brit titkosszolgálat (MI6) hozzon nyilvánosságra minden, az üggyel kapcsolatos információt, `hogy mindenki számára nyilvánvalóak legyenek az ügynök kétségtelen, nem kevés kockázattal járó érdemei a szövetségesek győzelmében.` Az Investigatory Powers Tribunal (a nyomozati szervek elleni panaszokkal foglalkozó bíróság) elutasította a követelést, de a Rosbaud család mindaddig folytatja a küzdelmet, amíg ki nem derül az igazság az ügynökkel kapcsolatban.

Az elismert tudós: Paul Rosbaud (jobbra)

Mindez nem meglepő, hiszen Rosbaud volt a háború egyik legfontosabb ügynöke. A náciellenes tudós értékes információkat adott át a brit hírszerzésnek a nácik légierejéről, radarjairól, repülőbombáiról és az atombomba-programjáról. A háború végén angol katonai egyenruhában menekítették ki Németországból. 1963-ban bekövetkezett haláláig Londonban élt. Az MI6 nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva évekig visszautasított minden, a Rosbaud-akták megnyitására vonatkozó kérelmet.

Cherie Booth kérelmében azzal érvelt, hogy a Rosbaud ügyre nem vonatkoznak a nemzetbiztonsági törvények. "Nincs olyan ok, amiért Rosbaud személyét bizalmasan kellene kezelni, és annak az érvnek sincs semmiféle racionális alapja, amely szerint a Rosbaud-akták megnyitása az Egyesült Királyság védelmét, nemzetközi kapcsolatait, nemzetbiztonságát vagy gazdasági érdekeit veszélyeztetné."

Vincent Frank-Steiner, Rosbaud unokaöccse, úgy véli, hogy az MI6 elutasító álláspontja valószínűleg "önvédelem, amivel hibáikat akarják leplezni". Szerinte Rosbaud háborús szerepe olyan fontos volt, hogy mindenképpen nyilvánosságra kell hozni a teljes történetet. "Többet tett a hitleri Németország legyőzése érdekében, mint bármely más magánszemély."

Titkos üzenetváltás a háború alatt
A német Springer Kiadó munkatársaként Rosbaud rájött, hogy a kiadott könyvek segítségével is küldhet kódolt üzeneteket. Kiválasztotta azokat az írókat, akik nagyon odafigyeltek az első kiadásra, de a további kiadásoknál már nem voltak ilyen lelkiismeretesek. Átrendezte a szavakat vagy újakat tett bele, anélkül, hogy gyanút keltett volna. A könyveket aztán semleges országokban lévő MI6 ügynökök kapták meg, akik aztán továbbították őket az MI6 londoni központjába. Rosbaud kitalált egy numerikus kódrendszert is. Az ügynök és az MI6 dekódolója kiválasztottak egy általában nem túl jelentős, háború előtt megjelent könyvet, amely angol és német nyelven is megvolt. Az üzenet minden szava három számnak felel meg, amelyek a könyv oldalára, az oldalon lévő sorra és a sorban található szóra utalnak. Az üzenet tehát egy hosszú számsorból tevődik össze, ami megfejthetetlen mindazok számára, akik nem tudják, melyik könyvről van szó. Rosbaud angol kapcsolata is kidolgozott egy módszert, amivel a BBC-n keresztül küldte vissza az üzeneteket. Ha a 9 órai BBC adás azzal a mondattal kezdődött, hogy Das Haus steht am Hügel (A ház a dombon áll), akkor Griff ügynöknek üzenete érkezett. Ha Griff kapcsolatai több információt akartak mondjuk a 2., 6. és 9. bekezdésről, akkor a bemondó a következőket mondta: "A háznak két ajtaja, hat ablaka és kilenc kéménye van."
Paul Wenzel Rosbaud 1896-ban született Grazban, majd fizikát és kohászatot tanult. Az első világháború alatt angol fogságba került, ami megalapozta Anglia iránti rajongását. "Fogságom első két napján már kialakult bennem az anglománia. Nem ellenségekként kezeltek bennünket, hanem a háború szerencsétlen veszteseiként" - írta később. Liberális beállítottsága és zsidó felesége miatt elborzadva figyelte Hitler egyre növekvő hatalmát, de karrierje felfelé ívelt: a Metallwirtschaft című tudományos folyóirat szerkesztője lett, és a német Springer Kiadó tudományos szakértőjeként dolgozott. A tájékozott, jó modorú és rendkívül intelligens Rosbaud minden jelentős német tudóssal ismeretségbe került.

A nyilvánosság előtt a német tudományos élet fontos alakjaként szerepelt, a magánéletben viszont a nácik ellen szervezkedett. Feleségét és lányát például 1938-ban Londonba menekítette Frank Foley, az MI6 berlini főnöke segítségével. Foley vámtisztként több ezer zsidó számára tette lehetővé Németország elhagyását, és ő volt az, aki Rosbaud-t "Griff" fedőnéven beszervezte. A név nem volt mentes minden iróniától, hiszen Hitler kedvenc farkaskutyáját is így hívták. Rosbaud-nak felajánlották, hogy maradjon Angliában, de ő inkább visszatért Németországba, hogy megvívja titkos csatáját a náci uralom ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár