2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis kincsekkel tért haza Kolumbusz

2007. február 23. 10:15

Kolumbusz Kristóf második útja sikertelensége miatt az otthonról hozott kincsek titkos finomításával szerzett további támogatást magának - állítják a régészek.

Kolumbusz a későbbi Dominikai Köztársaság északi partjára második útja során, 1494-ben érkezett meg. Az utat a spanyol királyi pár, Ferdinánd és Izabella szponzorálta, miután a felfedező első útjáról hazatérve az újvilág gazdagságáról áradozott nekik. Az expedíció célja az értékes fémek megtalálása és kibányászása volt, így az új település a királynő tiszteletére a La Isabela nevet kapta.

A régészek La Isabela maradványai között

A felfedezők közel két évig keresték a kincseket, ám nem találtak semmit. A település rövid élete alatt éhséget, járványokat, hurrikánt és általános elégedetlenséget élt át, a végsőkig kimerült és elcsigázott telepesek a kétségbeejtő körülményekbe belefáradva továbbálltak: egy részük hazatért, míg mások új városokban próbáltak szerencsét.

Fémdarabok La Isabelából

A La Isabela romjain dolgozó régészek aztán az 1980-as évek végén ezüstkohók és salak maradványait találták meg, amelyet akkor az újvilági bányászat első kézzelfogható nyomaként azonosítottak. Az Arizonai Egyetem szakemberei által nemrég elvégzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ott a település életének utolsó szakaszában az otthonról hozott fémeket finomították.

A szakemberek szerint Kolumbusz expedíciója közel 400 kilogramm ezüstöt vitt magával az Újvilágba, hogy azzal az újonnan előkerülő fémek minőségét tudják megállapítani. A szegényes és silány felfedezések miatt ez azonban hamarosan fosztogatásba és csalásba fordult: a fáradt és csüggedt telepesek kifosztották a raktárakat, és mindenki vitte, amit tudott.

A maradék spanyol ezüstöt pedig Kolumbusz utasítására megolvasztották, majd azt finomítva úgy vitték haza, mintha az az Újvilág első nagy kincslelete lenne.

A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár