2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fémet olvasztottak a trák szentélyben

2007. február 28. 11:45

A bolgár régészek szerint az ókori trákok az i.e. 13. században hatalmas fémolvasztó-központot működtettek a Rodope-hegység keleti részén.

A trák történelem hiányzó láncszeme

2006 júliusban a dél-bulgáriai Perperikon közelében bronzkori templomot tártak fel bolgár régészek. A 4667 négyzetméter alapterületű építmény ötször nagyobb, mint az athéni Akropolisz. A lelőhelyen fémmegmunkáló műhelyeket, szerszámokat, egy i.sz. 9-10. századból származó bronzkeresztet, Jézust és Máriát ábrázoló festményeket találtak.

A Perperikon teteje

A föld alól öntött fejszéket, az olvasztásnál használt fújtatót, nyílhegyeket és olvasztóedényeket is kiástak a régészek. Ezek egytől egyig arra utalnak, hogy itt egy fémolvasztó működhetett az i.e. 13. században. A szakértők szerint egy templomgazdasághoz tartozott az olvasztó, amelyhez hasonlók Krétán és a Közel-Keleten ismertek. A templom közelében olyan kerámiák is előkerültek, amelyekre eddig csak az ókori Trója feltárásánál bukkantak.

Szakrális figurák Perperikonból

A szakemberek szerint a trák történelem hiányzó láncszemét sikerült feltárni a késői bronzkor és korai vaskor közti időszakból. A két peródus közti sötét kor sokáig valódi rejtély volt a régészek és az ókorkutatók számára. Krassimir Leshtakov, a korszak történetével foglalkozó kutató szerint a sötét korban a trák törzsek békésen éltek, és roppant fejlett civilizációt alakítottak ki.

Római erőd Kaliakrában

Nem ez az első nagyszabású felfedezés: a bolgár régészet - politikai felhangokat sem mellőző - eredményei az elmúlt években szinte elárasztották a nemzetközi tudományos sajtót, és a szakemberek szerint a trákok sokmindenben megelőzték a görögöket. Így például 2006 augusztusában a Régészeti Intézet munkatársai egy ásatás során két sírt fedeztek fel a Kaliakra-foknál, két férfival és egy nővel. A sírok valószínűleg Bulgária korai keresztény korszakából (a 7-8. századból) származnak, egy család tagjait rejtik, akiket különböző időpontokban temettek el.

Dabene kincsei

A híradásokból kiderült az is, hogy Bulgária az állami vasutak privatizációja helyett egy középkori kard kiállításával van elfoglalva: a fegyvert a sírok közelében találták, és különösen értékes, ritka leletnek számít. Persze eközben Bulgária jóléte is gyarapodott, legalább 16 centiméternyi arannyal és platinával. Az ősi Trákia területén, a közép-bulgáriai Dabene falu közelében ugyanis egy 5000 éves tőrt találtak. Ugyanitt augusztusban 500 apró aranygyűrű került elő. A leletegyüttes még egy kis aranytálat, ezüstedényeket, valamint bronzból és ezüstből készült rituális késeket is tartalmaz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár