2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Salazar-múzeum terve ellen tiltakoznak a portugál antifasiszták

2007. március 5. 10:15

A portugál antifasiszták és ellenállók szervezete (URAP) szombaton a Salazar-múzeum terve ellen tiltakozott a volt diktátor szülőhelyén, Santa Comba Daóban.

Santa Comba Dao önkormányzata azt tervezi, hogy Antonio Oliveira Salazar szülőházában a diktátor emlékének szentelt múzeumot hoz létre, s a Salazar-korszak (1928-1974) - az úgynevezett Új állam időszaka - tanulmányozására kutatóközpontot hoz létre. Joao Lourenco polgármester szerint e tervek megvalósulása nyomán a település `hatalmas vonzerőt` jelentene a turisták számára, s ez jelentős mértékben lendítene a helyiek életszínvonalán is.

Az URAP szerint viszont a tervezett múzeumot a korporatív-fasiszta rezsim propagandájának, a salazarizmus iránti nosztalgiának szentelnék, ezért beadvánnyal fordulnak a portugál parlamenthez az alkotmányos rend megóvása érdekében, mellékelve az összegyűjtött aláírásokat is.

Még ma is ellentmondásos a megítélése

A tiltakozás botrányba fulladt: az URAP aktivistáit szombaton Santa Comba Dao csaknem ezer lakosa vette körbe, Salazart éltetve, s azt kiabálva, hogy takarodjanak a (kommunista befolyás alatt álló) Alentejo tartományba vagy pedig Kuba szigetére. Az antifasiszták a szombati rendezvényen e forradalom indulóját énekelték, míg a helyi lakosok válaszul a himnuszt, jobb karjukat fasiszta üdvözlésre lendítve (az így kinyújtott jobb kar a Salazar-diktatúra idején a rezsim ifjúsági szervezetében rendszeresített tisztelgés volt).

Santa Comba Dao egyik főutcája változatlanul a volt diktátorról van elnevezve, de Salazar szobrát az 1974. áprilisi forradalom nyomán ledöntötték. A portugál nemzeti gárda szombaton erősítést küldött a Lisszabontól 270 kilométerre északra fekvő faluba, hogy megakadályozza az esetleges összetűzéseket a különböző tüntetők között.

A lisszaboni kormányban 1928 áprilisától tevékenykedett pénzügyminiszterként Salazar (teljes nevén António de Oliveira Salazar), aki előzőleg 1916-tól a közgazdaságtan professzora volt a coimbrai egyetemen, s fokozatosan jutott teljhatalomhoz: 1932-ben kormányfő lett. Az 1936-39-es spanyol polgárháború idején Portugália a fasiszta lázadókat támogatta, 1939-ben barátsági és megnemtámadási szerződést kötött Spanyolországgal. Portugália 1948-ban lett a Marshall-terv kedvezményezettje, 1949-ben felvették a NATO-ba.

Salazar, aki szellemi atyja volt az 1933-ban bevezetett tekintélyuralmi alkotmánynak, és a legkeményebb eszközökkel fojtotta el az ellenzéket, Portugáliában bizonyos korszerűsítést is végrehajtott: helyreállította az államháztartás egyensúlyát, korszerűsítette az egész közlekedési rendszert és közmunkaprogramokat szervezett a foglalkoztatási helyzet javítására. Salazart 1968. szeptember 17-én agyvérzés döntötte le a "diktátori trónról", 1970-ben halt meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár