2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborúellenes film egy német tabutémáról

2007. március 19. 11:00

A németországi Stralsundban elkezdődött a Wilhelm Gustloff személyszállító hajó tragédiáját felelevenítő kétrészes német film forgatása.

1945. január 30-án mínusz 18 Celsius fokos hidegben futott ki a Wilhelm Gustloff Gotenhafen (ma: Gdynia) keleti-tengeri kikötőből és elindult nyugatnak. A hajó fedélzetén tízezernél több menekült és Wehrmacht-katona zsúfolódott össze, de biztonságban érezte magát a közeledő Vörös Hadsereggel szemben.

Alig néhány órával azután azonban, hogy a Kraft durch Freude elnevezésű náci szabadidő mozgalom egykori hajója a kikötőt elhagyta, bekövetkezett a tragédia: egy szovjet tengeralattjáróról kilőtt három torpedó a Pomerániai-öbölben elsüllyesztette a hajót. Az újkor minden bizonnyal legsúlyosabb hajókatasztrófáját alig ezren élték túl. A halottak száma 9300 körül lehetett, köztük mintegy 5000 gyermek. A pontos számok nem ismeretesek, mivel a hajónak nem minden utasa szerepelt az utaslistán.

Miután Günter Grass Rákmenetben című regényében 2002-ben már a tragikus események tudatára ébresztette a németeket, most kétrészes film készül a ZDF német közszolgálati tévé részére a Wilhelm Gustloff elsüllyedéséről. A remény kikötője - A Wilhelm Gustloff utolsó útja című film sugárzásának időpontját még nem tűzték ki. Annyi azonban ismeretes, hogy Joseph Vilsmaier rendező és csapata június közepéig Peenemündében, Hamburgban, Lipcsében, Berlinben és Kölnben forgat. A hajó elsüllyedésének drámai jeleneteit a tervek szerint Málta szigetén veszik fel egy óriási vízi stúdióban.

A tízmillió eurónál többe kerülő menekültdráma az eddigi legdrágább UFA-film lesz - közölte Norbert Sauer producer, hozzátéve, "háborúellenes film lesz, azzal a céllal, hogy felrázza az embereket". A forgatáson rendszeresen megjelenik egy idős, napbarnított arcú férfi: a 81 éves Heinz Schön, aki annak a hajón szolgált. Tengerészeti képesítésének és a legénység egyik segítőkész, őt a kellő pillanatban egy tutajra húzó tagjának köszönhette életben maradását az akkor 18 éves Schön. Az elmúlt öt évben szaktanácsadóként dolgozott együtt Rainer Berg forgatókönyvíróval.

A Gustloff katasztrófájának túlélői közül mintegy 55 még életben van, a többség elmúlt már 80 éves. Heinz Schön szerint "el kell mesélni a történteket, még mielőtt feledésbe merülnének". A Gustloff-film az egyszerű emberek sorsát állítja a történtek középpontjába. "A hajó sorsa felidézi annak a mintegy két és fél millió embernek a sorsát, akik a háború végén a Keleti-tengeren át nyugatra tudtak menekülni" - mondta Schön.

Jóllehet a film nagy mértékben történelmi tényeken alapszik, az alakok mégis elképzelt személyek. A süllyedést a fiatal civil hajóskapitány, Hellmut Kehding szemszögéből nézve elevenítik fel, akit Kai Wiesinger alakít, A forgatókönyv nagyszerű - áradozott Wiesinger, aki 1997-ben már dolgozott Vilsmaierrel. Mint mondta, itt az ideje, hogy Németországban foglalkozzanak ezzel a nehéz, sokáig tabunak számító témával.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár