2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális modernizációt várnak a reneszánsz évtől

2007. március 22. 17:00

A 2008-as magyarországi reneszánsz év alkalmat ad arra, hogy ne csak Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára emlékeztessen, hanem előretekintést is nyújtson - erről Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszélt szerdán egy budapesti konferencián.

Mint mondta, az évforduló keretében olyan célok és programok fogalmazódnak meg, amelyek azt közvetítik: Magyarország `jelen helyzetében esélyt kapott arra, hogy bizonyos dolgokat másként gondoljon és csináljon`. Schneider Márta hangsúlyozta: így a magyar reneszánsz év előkészítés alatt lévő programjai közvetítik a kulturális, társadalmi, politikai élet megújulásának a gondolatát is, amelyek egy évnél tovább hatnak majd.

Azt már korábban bejelentették, hogy a 2008-as magyarországi reneszánsz év nyitányaként a Szépművészeti Múzeumban nagyszabású kiállítást rendeznek A Mediciek felemelkedése és fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében címmel. Az olasz múzeumok anyagára épülő kiállításon Botticelli, Filippo Lippi, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Donatello alkotásai mellett arany kincsek, bútorok, fegyverek idézik fel a reneszánsz kort.

Schneider Márta a Kulturális modernizáció - Kulturális vidékfejlesztés című konferencián a modernizáció fő irányaiként a tehetséggondozást, az országkép alakítását, a kulturális finanszírozási rendszer átalakítását és az Európa Kulturális Fővárosa program megfelelő végrehajtását említette. A szakállamtitkár a régiók és a megyék érintett politikai és szakmai vezetői előtt a program hangsúlyos részeként említette a nemzeti kulturális identitás erősítését is.

A tárca írásos tájékoztatója szerint a kedden kezdődött háromnapos tanácskozás keretében az OKM munkatársai a közművelődési célkitűzések megvalósulásáról, a szakterület jövőbeli konkrét feladatairól, a pénzügyi lehetőségekről, valamint a Közkincs program aktualitásairól adnak tájékoztatást a szakembereknek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár