2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spiritiszta ellenfelei mérgezhették meg Houdinit

2007. március 26. 11:45

A mágus fivérének unokája a múlt héten jelentette be, hogy exhumáltatni akarja Houdinit, hogy kiderüljön, mi volt az 52 éves korában elhunyt illuzionista halálának valódi oka.

Minden idők talán legnagyobb bűvésze, Harry Houdini 1874. március 24-én született Budapesten, Weisz Erik néven, egy rabbi fiaként. Erik Weisz egészen fiatalon, cirkuszi trapézmutatványokkal kezdte artista-pályafutását, majd 1882-es New Yorkba költözésük után show-műsorokban lépett fel - mérsékelt sikerrel. Művésznevét Jean-Eugène Robert Houdin francia mágustól kölcsönözte, akitől a legtöbb bűvésztrükköt látta.

Houdini - az artistáskodást megelégelve - bűvésznek állt, s ebben a műfajban fényes világkarriert futott be. Szenzációs, látványos mutatványaival mindenhol meghódította a közönséget. Leghíresebbek szabaduló-mutatványai voltak, sikerült sértetlenül kimenekülnie többek között börtöncellából, folyómederből, szűk ládából, szekrényből, de még jégtömbből is. Fantasztikus szabadulásainak titkát sohasem fejtették meg.

Pályafutásának vége felé erőteljes kampányt folytatott a "hiszékenység vámszedői": a sarlatánok, gondolatolvasók, szellemidézők és általában a "természetfeletti" trükkökkel operáló szélhámosok ellen. E témában két könyvet is írt. 1926-ban bekövetkezett halálát az okozta, hogy virtuskodásból hagyta magát keményen gyomorszájon vágni.

George Hardeen, Houdini testvérének unokája pénteken New Yorkban tartott sajtóértekezletén közölte: 81 évvel a mutatványos halála után most végérvényesen tisztázni akarja, hogy egy okkultista szekta mérgezte-e meg, vagy sem, bosszúból amiatt, hogy Houdini rendszeresen leleplezte kétes praktikáikat. A szakértői csoport tagja többek közt az a Michael Baden, aki tagja volt a John F. Kennedy és a Martin Luther King halálát vizsgáló bizottságoknak, valamint az a James Starrs, aki Jesse James és a "bostoni fojtogató", Albert DeSalvo exhumált tetemét vizsgálta.

Dr. Jim Starrs törvényszéki orvosszakértő Harry Houdini magyar származású amerikai szabadulóművész sírhelyét méri le New York Queens negyedében

A hivatalos verzió szerint az 52 éves mutatványos hashártyagyulladásban hunyt el, amely azért alakult ki, mert a hasát ért ütés következtében perforálódott a vakbele. Ám boncolásra nem került sor. Nem kevés találgatásra adott okot már annak idején is, hogy amikor a halotti bizonyítványt kiállították 1926. november 20-án, Houdini testét - amelyet vonaton szállítottak át Detroitból New Yorkba - már eltemették Queensben, tehát a gyilkosság bármiféle esetleges bizonyítéka is hamar a föld alá kerül. Néhány nap múlva egy újság címlapján ez állt: "Vajon meggyilkolták Houdinit?"

Houdini titkos élete című, 2006-ban megjelent életrajzi könyvben a két szerző, William Kalush és Larry Sloman újból felébresztették a gyanút. Ők is azt írták, hogy leginkább a Spiritualisták nevű okkultista szervezetnek állhatott érdekében eltenni láb alól a műsoraiban őket folyton kipellengérező Houidinit. E szervezet egyik tagja Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes-történetek világhírű írója volt. A szerzőpáros idézi azt az 1924-es levelet, amelyben Doyle arról ír, hogy Houdini "pontosan azt fogja kapni, ami neki jár", s hogy úgy véli, "hamarosan mindenért megfizet". És két évvel később a tökéletes egészségi állapotnak örvendő Houdini már halott.

A szerzőpáros szerint a Spiritualisták az efféle esetekben többnyire a mérgezés módszeréhez folyamodtak, valószínűleg arzént használtak, ám az arzén évtizedekkel később is kimutatható. A szerzőpáros szerint továbbá sem zárható ki, hogy Houdinit egy kísérleti szérum ölte meg, amelyet egyik orvosa fecskendezett a szervezetébe egy detroiti kórházban. Noha Houdini komolyan vette a Spiritualisták halálos fenyegetéseit, testőrök nélkül utazott, legfeljebb Bess, a felesége kísérte.

Az exhumálást meglepő módon támogatja Anna Thurlow is, az okkultista szekta egyik médiumának, Margerynek a dédunokája. Állítólag egy 1924-es szeánsz alkalmával Margery, aki férjével együtt gyűlölte Houdinit, egy Walter nevű szellemet küldött hozzá, s ez halálos átkot szórt a mutatványosra. Anna Thurlow szerint az efféle képzelgésekben élő emberekkel óvatosnak kell lenni, és ha bármilyen bizonyíték szólna amellett, hogy Houdinit megmérgezték, akkor a végére kell járni az ügynek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár