2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Salazar lett minden idők legnagyobb portugálja

2007. március 28. 11:45

Sokak számára sokkoló végeredményt hozott a minden idők leghíresebb portugálját kereső szavazás végeredménye.

Az állami RTP csatornán futó műsorban arról kérdezték a nézőket, hogy szerintük ki nyújtotta legnagyobb teljesítményt a portugál történelemben. A döntőben 10 személy közül lehetett választani, és végül közel 160 ezer szavazat érkezett. Az 1932-től 1968-ig hatalom lévő szélsőjobboldali miniszterelnök győzelme sokak szerint a személyéhez kötődő nosztalgiának köszönhető, amely az elmúlt években érezhetően felerősödött, hiszen Salazar a szavazatok 41%-ával nyerte meg a versenyt.

A szavazáson Alvaro Cunhal, a portugál kommunizmus nagy alakja a szavazatok 19%-ával a második, míg a zsidómentő diplomata, Aristides Sousa Mendes 13%-kal a harmadik lett. Őket az első portugál király, Alfonz, majd Luis Vaz de Camoes költő, II. János, Tengerész Henrik, Pombal márki és Vasco da Gama követte.

Pedro Marques Pereira, a Diario Economico című napilap szerkesztője szerint Salazar győzelme "a tudatlanságnak köszönhető, és egyszerűen nevetséges". Szerinte "az emberek azokra szavaztak, akiket már eddig is ismertek, és Salazar vagy Alvaro Cunhal még frissen él az emberek emlékezetében. A többiek megismeréséhez egy kis tanulásra lett volna szükség" - állítja gúnyosan a szerző.

A Lisszabonban élő 77 éves Maria Alice Oliveira szerint azonban a szavazás eredménye azt tükrözi, hogy a portugálok boldogtalanok az ország jelenlegi állapotával, és belefáradtak a korrupcióba. "A kortársaim arra emlékeznek, hogy Salazar stabilitást és gazdasági növekvést hozott, és sikerült távol tartani minket a második világháborútól" - mondta az Independent című brit lapnak. Portugáliában még ma is vita tárgya, hogy sokan annak ellenére tekintik Salazart a legnagyobb portugálnak, hogy titkosrendőrsége több ezer ember kínzásért és meggyilkolásáért felelős.

A vetélkedő a BBC által kitalált és azóta több országban is lejátszott játékon alapul, amelynek során sikerrel választották meg a nemzetek legnagyobbjainak listáját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár