2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kormányzati vandalizmus pusztít a moszkvai Vörös téren

2007. március 28. 13:15

Üresen tátongó hatamas lyuk éktelenkedik a moszkvai Vörös tér szélén: a Kreml ingatlanügynöksége engedély nélkül lebontatott egy egész épülettömböt.

Először csak ponyvát feszítettek a Vörös tér 5. szám alatt álló épületegyüttes köré és felfestették rá a homlokzat képét. Sokáig úgy tűnt, hogy a szovjet időkben a hadügyminisztériumnak otthont adó tömb felújítására készülnek, és a 19. században luxusáruháznak épült Felső Kereskedősor hamarosan újra régi díszében pompázik majd. A szomszédos GUM (Állami Áruház) - korábbi nevén Középső Kereskedősor - méltó párját azonban végül porig rombolták februárban az éj leple alatt dolgozó buldózerek.

Az ügy hátterében a Kreml Ingatlan Ügyosztály nevű állami ingatlankezelő vállalat áll. Az 50 ezer hivatalnokot foglalkoztató és sötét üzelmekről hírhedt céget Vlagyimir Kosin, Putyin elnök régi munkatársa vezeti. Kosin kinevezésekor leszögezte: legfőbb szándéka elérni, hogy a szervezet működése "megfeleljen a piacgazdaság körülményeinek."

A Der Spiegel című német hetilap szerint eme erőfeszítés hozadéka lehet a Vörös téri vállalkozás, hiszen a térrel együtt a kulturális világörökség listáján szereplő védett tömb hűlt helyére luxusszállodát, luxuslakásokat, illetve árverési központot terveznek, amely versenybe szállhat a világ legnagyobb aukciósházaival. A nagyszabású tervhez tőkeerős befektető is akadt Szergej Pugacsov Kreml-közeli bankár és Ljudmila Narusova, ugyancsak Putyin-hű milliárdos parlamenti képviselő személyében.

David Szarkizjan, az építészeti múzeum igazgatója kormányzati vandalizmusnak nevezte a bontást, a vállalkozásnak pedig nagy figyelmet szentelt a sajtó. Ki is derült, hogy a bontáshoz különböző engedélyek tucatjaira lett volna szükség, de a Kreml emberei egyetlen hivatalos papírt sem szereztek be.

A nyilvánosság szokatlan nyomásától meghökkent moszkvai legfőbb ügyész vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Der Spiegel szerint könnyen lehet, hogy a médiaérdeklődés lanyhulása után csendben, következmények nélkül lezárják a vizsgálatot, a Kreml azonban kellemetlen kérdésekre számíthat az ENSZ-től, időközben ugyanis az UNESCO moszkvai irodája szintén vizsgálatot kezdett az eltűnt műemlék-épületek ügyében.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár