2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar művészek 20. századi városélményei

2007. március 29. 14:45

Korabeli díszletek között, szépirodalmi és képzőművészeti alkotások, levelek, meghívók segítségével idézi meg a magyar írók és művészek 20. századi városélményét a `Nekünk ma Berlin a Párisunk` című kiállítás, amely kedd óta látható Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A `Magyar írók Berlin-élménye 1900-1933` alcímű tárlat a huszadik század első felében Berlinben járt magyar művészek, írók, költők élményeit dolgozza fel, a német város művészekre gyakorolt hatását vizsgálja. A kiállítás bemutatja azokat a jellemző helyszíneket, amelyek fontos szerepet játszottak a Németországban élő magyar művészek életében, így például a város dinamikáját szimbolizáló pályaudvart, a Sturm galériát, a Nürnberger Cafét.

Részlet a kiállításból

Német nyelvű első kiadásokkal és szépirodalmi részletekkel Molnár Ferenc, Hatvany Lajos, Márai Sándor, Déry Tibor és Rejtő Jenő berlini benyomásait idézik fel. A tárlat Balázs Béla írói, filmrendezői, dramaturgi pályáján keresztül hívja fel a figyelmet arra, milyen szerepet vállaltak a magyarok az európai filmgyártás egyik fellegvárában.

A PIM válogatást nyújt az avantgárd művészetre fogékony magyar fényképészek munkáiból is. A látogatók megtekinthetik többek között Kepes György, Kárász Judit, Besnyő Éva, Moholy-Nagy László munkáit. Az irodalom és a képzőművészet szoros kölcsönhatására Kassák Lajos, Mattis-Teutsch János, Scheiber Hugó, Tihanyi Lajos és Bernáth Aurél festményei és grafikái világítanak rá.

A kiállításon plakátok, fellépő-ruhák, báli meghívók, képeslapok is szerepelnek. A tárlathoz az összegzés szerint nyolc múzeum, illetve gyűjtemény anyagából kölcsönöztek alkotásokat és hétköznapi tárgyakat. A PIM 2004 márciusában indította el sorozatát, az első rendezvény középpontjában Párizs állt. A tárlat címe Ady Endre szavait idézte: "Páris nem ereszt el" - Magyar írók Párizs-élménye 1900-1936.

A magyar kulturális kapcsolatok másik jelentős európai bázisa Berlin, illetve Németország, egy-egy irodalmi mű német fordításának fogadtatása nagyban meghatározza az alkotás további európai pályafutását, ezért választották a kiállítás-sorozat második állomásának a német fővárost. A tárlat szeptember 1-ig tekinthető meg Budapesten, azt követően a berlini Collegicum Hungaricum épületében látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár