2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jégcsatában állították meg a lovagrend terjeszkedését

2007. április 5. 11:00

A jeges csatától a jótékonyságig

Novgorod volt az egyetlen orosz fejedelemség, amely független maradt s az 1236-40 közti mongol hódítás után is kereskedni tudott (a Hanza révén) Európával. Alekszandr novgorodi herceg 1240-ben a Néva mellett megverte Szent Erik svéd király csapatait, ezért kapta a Nyevszkij melléknevet, ám városában a németbarát frakció kerekedett felül s elűzték őt.

Az 1240-41-es orosz vereségek s a tatárok nyomása miatt Novgorod visszahívta a herceget. Ő csakhamar visszafoglalta Pszkovot a németektől, majd 1242. április 5-én a Csud- (Peipusz-)tó jegén zajlott le az oroszok döntő győzelmét hozó jégcsata. 5-6000 emberükkel szemben a lovagok csak kétezren voltak, de svéd, dán és észt csapatok is segítették őket.

A Gerhard von Malberg teuton és Andreas von Felben livóniai mester vezette németek ékként hatoltak be az orosz csapatok közé, de a herceg ismerte taktikájukat s utat engedett nekik, majd mögöttük összezárta a sorokat. A bekerített lovagokat kampóval húzták le a lóról, a súlyos páncélzat miatt sokuk alatt beszakadt a jég. Száz lovag esett el, négyszáz foglyukat az oroszok végezték ki.

A herceg ezután a mongolok kiűzését tervezte, ezért azok hamar kivonultak Lengyel- és Magyarországról. A csata után a poroszok fellázadtak, a felkelést a lovagok csak 1253-ban verték le. 1260-ban Durbennél az oroszok ismét megverték a lovagokat, de a tengerpart mentén megszilárdult a lovagrend állama.

A rend hanyatlása a 15. század során kezdődött, a harci céllal alakult szervezet nem volt képes ellátni a késői feudális állam funkcióit. 1386-ban létrejött a lengyel-litván unió, a poroszok és lengyelek 1410-ben Grünewaldnál nagy vereséget mértek a lovagokra, a nagymester az 1466-os toruni békében a lengyel királyt hűbérurának ismerte el.

Az 1525-es krakkói béke a lengyelek kiegyezését hozta a rendekkel, így a német lovagrend államát megszüntetve, birtokaikat szekularizálták. Poroszország lengyel hűbéres világi állam lett, de a rend fennmaradt, lovagjai a Habsburgok alatt részt vettek a török ellenes háborúkban. A 20. században jótékonysággal foglalkozó egyházi szervezetté alakultak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár