2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Üvöltésben élte ki magát a beatnemzedék pápája

2007. április 5. 15:30

Flower power

Az új költészet alapműve milliókhoz eljutott, megkezdte világhódító útját, miközben maga a szerző is útnak indult, s Orlovskyval előbb Párizsban töltöttek hosszabb időt, majd rövid New York-i tartózkodás után Dél-Amerikát, Európát, Marokkót, Indiát és Japánt kóborolták be. 1965-ben hírlapi tudósítóként Ginsberg Kubába utazott, ám mivel meglehetősen nyíltan bírálta a drogellenes törvényt, a homoszexuálisok elnyomását és üldözését, hamarosan kitoloncolták.

Orlovskyval

Nem járt jobban Csehszlovákiában sem, ahol hatalmas tömeg előtt szavalta a Május királyát, de a hatóságok itt is távozásra kényszerítették a laza erkölcsűnek tartott költőt. A hatvanas évek elejétől Ginsberg belevetette magát a hippimozgalomba (tőle származik a "flower power" jelszó is), ekkor már maga is komolyan foglalkozott a meditációval, a Zen buddhizmussal, az erőszakmentes élet megvalósításával, s szerepe volt a vietnami háború elleni tiltakozás megszervezésében, a chicagói Grant Park-i tüntetésen, amit a rendőrök szétvertek, az elsők között menetelt.

1971-ben találkozott a tibeti származású buddhista meditációs mesterrel, Csögyam Trungpa Rinpócséval, aki az elkövetkező években legfőbb szellemi guruja lett. Segítségével sikerült létrehozni a boulderi Naropa Intézetet, ahol Ginsberg is tartott költői stúdiumokat. Közben fáradhatatlanul járta az országot, s külföldet is, előadó- és felolvasóestjei sokszor nem kis botrányt kavart események voltak. Elmaradhatatlan hordozható harmóniumával, amit állítólag egy benáreszi piacon szerzett be potom összegért, kísérte áradó ritmikájú, képekben, látomásokban tobzódó verseit, amelyeket sokszor üvöltve adott elő, majd többnyire meztelenre vetkőzött, ilyenkor rendszerint a rendőrök vezették el a helyszínről.

Csípős nyelvű kirohanásaiban nem kímélte a politikusokat sem, az igazságtalan kormányzati intézkedések, az Egyesült Államok külpolitikája ellen is felemelte szavát. Nyers és szókimondó költészetét egyre inkább elfogadták, The Fall of America (Amerika bukása) című kötetét 1974-ben Nemzeti Könyvdíjjal jutalmazták, 1986-ban pedig a sztrugai költőfesztiválon Arany Koszorút kapott.

Magyarországon először 1980-ban járt a magyar PEN Klub meghívására, majd 1993-ban ismét visszatért. Magyarul négy kötete is megjelent (Nagyáruház Kaliforniában, A leples bitang, Május királya, Halál Van Gogh fülére!), fordítói között Eörsi István és Orbán Ottó nevét kell kiemelni. A "beatnemzedék pápája", a "szabad szerelem Buddhája", a "hippik apja" New York-i otthonában halt meg májrákban 1997. április 5-én.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sarudi Ágnes)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár