2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Argentína igényt tart a Falkland-szigetekre

2007. április 6. 11:00

Argentína továbbra is igényt tart a brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigetekre - mondta el Jorge Taiana argentin külügyminiszter a veteránok megemlékezésén.

Argentin vélemények szerint - különösen Nestor Kirchner elnök baloldali hívei gondolják így - a háború hatalmas hiba volt, amely az ország rossz hírű katonai diktátorainak számlájára írandó. Az argentinok továbbra is a sajátjuknak tekintik a Falkland-szigeteket, Kirchner elnök pedig az idei választási évben azzal akar támogatókra szert tenni, hogy élesen szembeszáll Nagy-Britanniával, amely minden tárgyalást mereven visszautasít a szigetek sorsával kapcsolatban.

Megemlékezések a 25. évfordulón

Kirchner elődei azonban nem sokat tettek Argentína szigetekre vonatkozó igényének érdekében. Az előző elnök, Carlos Menem, 1990-ben helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat Angliával, miután a két fél félretette a szigetek szuverenitásának kérdését. Ezzel szembeszállva Kirchner azt nyilatkozta, hogy a szigetcsoport visszaszerzése "az argentin emberek állandó és megmásíthatatlan célja". A Falkland-szigetek problémája még ma is nyílt sebnek számít, iskolák, utcák, kis üzletek és taxiállomások viselik büszkén a szigetcsoport nevét.

Az argentin kormány ingerülten reagált akkor is, amikor Anglia tiltakozott az ellen, hogy egy argentin hajó túl közel merészkedett a szigetekhez, és a falklandi adminisztráció által hozott halászati jogok megváltoztatását követelte. Januárban az argentin külügyminiszter az ENSZ főtitkárához utazott, hogy támogatását kérje a szigetcsoport hovatartozásáról folytatandó tárgyalások megkezdéséhez. Argentína azt is bejelentette, hogy érvényteleníti azt a Menem által az angolokkal aláírt üzleti megállapodást, amely a szigetek körül lehetővé teszi az olaj- és földgázkutatásokat. A közös vállalkozás ugyan nem tett nagy felfedezéseket, de jelképesen elismerte Anglia jogát a tengerfenék birtoklására. Az angol külügyminisztérium "sajnálatosnak" nevezte a megállapodás felbontását.

Brit zászlót égettek az argentin fiatalok

Az argentin közvélemény felháborodással fogadta Tony Blair nemrégiben tett kijelentését is, amelyben a brit miniszterelnök a sziget visszafoglalását a koszovói légi háborúhoz hasonlította, amely Slobodan Milosevic hatalmának megdöntéséhez vezetett. "Nincs kétségem a felől, hogy helyesen cselekedtünk. Nem csak a brit fennhatóság megőrzése miatt, hanem azért is, mert ilyen módon nem szabad elfoglalni egy területet sem"- mondta Tony Blair.

Közvetlenül a Falkland-szigetek 1982. április 2-án bekövetkezett argentin megszállása előtt, a két fél a szigetcsoport egy lehetséges hongkongi típusú átadásáról tárgyalt, habár az ötlet egyáltalán nem volt népszerű Londonban, és az 1833 óta brit gyarmatnak számító szigetek mintegy 3000 brit származású lakosa ("kelpers") körében. Az argentin invázió azonban mindent megváltoztatott.

A két ország múltja sok ponton közös: Anglia részt vállalt az argentin vasúthálózat kiépítésében, és támogatta az ország húsiparát. Nem meglepő hát, hogy Argentínában ma is rengeteg brit él, és a fővárosban angol nyelvű napilapjuk is megjelenik.
Nagy-Britannia gyorsan reagált a megszállásra, 3000 tengerészgyalogossal a fedélzetén útnak indította a Queen Elisabeth 2 cirkálót, és mozgósította hadseregét (amelyben akkor András herceg is szolgált) a mintegy 13 ezer kilométerre fekvő szigetcsoport megvédésére. A brit tüzérség szétverte az argentin újoncokat, akik beásták magukat a sziklás talajba. A dél-amerikai ország június 14-én megadta magát. A harcok mintegy ezer katona életét követelték.

Ön mit gondol? Kit illetnek a Falkland-szigetek? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár