2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira

2007. április 6. 08:00

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokauszt áldozataira a budapesti Élet Menetén, amelyet április 15-én a Dohány utcai zsinagógánál tartanak.

Az emlékezést Az Élet Menete Alapítvány, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen szervezik.

Idén a holokauszt magyarországi emléknapja és a Jom Hasoá, a holokauszt nemzetközi emléknapja egyaránt április 16-ra esik. A budapesti fáklyás menet április 15-én vasárnap 18 órakor indul a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont elől, majd az emlékezők a Dohány utcai zsinagóga udvarához vonulnak az Emmánuel Emlékfáig, hogy emlékezzenek azokra, akiket a nyilasok Budapest utcáin gyilkoltak meg 1944-45-ben.

Az emlékműnél beszédet mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Warren L. Miller az Egyesült Államok elnökének különmegbízottja, Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ Jeruzsálemi Igazgatója, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója, Kardos Péter főrabbi, Vámos Miklós író, Fekete László főkántor. Az emlékezésen közreműködik Gerendás Péter, Heilig Gábor, Somló Tamás és a Pannónia Klezmer Band.

Másnap április 16-án Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban tartják meg a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére az Élet menetét. A résztvevők gyalog teszik meg a három kilométeres távolságot, a "halottak útját", a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-II-Birkenau között. A kezdetben kétévente tartott zarándoklatot 1996 óta évente rendezik. A 2005-ben tartott Élet mentén mintegy húszezren sereglettek össze - részt vett Ariel Saron akkori izraeli kormányfő is. Magyarországot többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miniszterek, pártelnökök, országgyűlési képviselők, művészek képviselték.

Az Oswiecim lengyel város közelében lévő Auschwitz-I tábort, a nácik 1940-ben alakították ki a lengyel hadsereg egyik laktanyájában, és eredetileg politikai foglyok őrzésére szánták. A birkenaui haláltábort gázkamráival, krematóriumaival és közvetlen vasútvonalával 1941-ben építtették meg rabszolgaként dolgoztatott szovjet hadifoglyokkal. A megsemmisítő táborban lengyel források szerint 1940 és 1945 között több mint egymillió ember, nagyrészt zsidók vesztették életüket. Minden harmadik áldozat magyar volt, akiket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportáltak Magyarországról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár