2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellentmondásos tévésorozat Sztálinról

2007. április 10. 12:30

Az egykori diktátorról az orosz gázóriás, a Gazprom finanszírozásával készített széria megosztja az orosz publikumot.

Sztálin dicsőítő sorozat az orosz NTV csatornán

A 40 részes `Sztálin él` című sorozat alapkoncepciója szerint Sztálin élete utolsó heteiben fiatalkori éveit éli újra. Így nézve azonban nyilván csak egy lelkes reformer törekvéseiként tűnnek fel a diktátor rémtettei. A sorozat persze igen magas nézettség mellett fut a Gazprom tulajdonában lévő NTV csatornán. A jelen eseményeivel és Vlagyimir Putyin törekvéseivel párhuzamba állítva úgy tűnik, a Sztálin iránti nosztalgia efféle állami támogatása a formálódó autoriter berendezkedés politikai céljait szolgálja.

A tendencia nem példátlan Oroszországban: a két évvel ezelőtt, a náci Németország fölötti győzelem hatvanadik évfordulóján elvégzett felmérésekből az derült ki, hogy Oroszország meglehetősen kettéosztott az egykori diktátor emlékével kapcsolatban. A Sztálin által véghezvitt politikai változások a válaszadók 20 százaléka számára nagyon pozitívak, 30 százalék szerint csupán pozitívak, míg 12 százalék szerint nagyon negatívak.

Sztálin jelenlegi kultuszának hívei szerint a sorozat nemcsak hogy roppant szórakoztató, de végre őszintén mutatja be azt az embert, aki a Szovjetuniót szuperhatalommá változtatta. Vagyis Sztálin vívmányai voltaképpen túlszárnyalják az általa elkövetett - és azóta igencsak eltúlzott - hibákat.

A diktátort alakító David Giorgobiani grúz színész is nagy csodálója Dzsugasvilinek, mint mondja "száz év múlva senkit nem fognak érdekelni Sztálin bűnei, és ennek ára. Az akkor megmentett nagyszerű országra azonban mindenki emlékezni fog".

A kritikusok szerint veszélyes múltértelmezés érhető tetten a sorozatban, amely szerintük teljesen félreinformálja a fiatalabb nemzedékeket a milliók halálért felelős vezető történelmi felelősségéről. A diktátor hibáinak eltagadása, a nosztalgikus érzések szisztematikus felerősítése pedig a kommunizmus szimpatikussá tételében és az egypártrendszer elfogadtatásában segítheti a mai elitet - állítják. Az új Sztálin-mítoszt szerintük a Putyin környezetében dolgozó értelmiségiek kreálták, s a diktátorra az államfő által hangsúlyozott értékeket vetítik vissza: a korrupció letörését az orosz politikai és gazdasági elitben. Összességében teljesen meghamisítják a múltat.

Danyiil Dondurej, a Cinema Art című magazin szerkesztője szerint "a műsorban Sztálin a nép, az ország és a civilizáció megmentőjeként, illetve a fasizmust elpusztító vezetőként jelenik meg. Igen aggasztó, hogy egy pillanatig sem láthatjuk a diktátor szadista és véres oldalát" - állítja.

Sztálin áldozatainak száma viták tárgya. A történészek szerint a tisztogatásokban, éhségekben, deportálásokban és munkatáborokban 10-20 millió ember halt meg. A Szovjetunió eközben a második világháború során szintén jelentős emberáldozatot élt át: itt közel 20 millió katonai és civil áldozattal számolnak. Köztük van a diktátor egykori fia, Jakov is, aki egy német hadifogolytáborban hunyt el.

Grigorij Ljubomirov a Sztálin sorozat rendezője és producere viszont elutasítja a vádakat. Véleménye szerint a logika és a hideg tervezés miatt Sztálin nem volt vérszomjas vadállat, ahogyan ostoba sem volt, s valójában csak neki köszönhető a fasizmus megállítása és felszámolása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár