2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 éves szakadár gyarmatot ünnepel az angol királynő

2007. április 17. 12:30

Az idei 400. évfordulóra a rendezők szinte a fél világot meghívták, a vendéglista ennek megfelelően hosszú és tekintélyes.

Először 1807-ben emlékeztek meg Jamestown megalapításáról, majd egy évszázaddal később Theodore Roosevelt Booker T. Washingtonnal, Mark Twainnel és 1,5 millió látogatóval együtt ünnepelte a 300. évfordulót.

A május 11-13. között megrendezendő három napos ünnepségre 90 ezer látogatót várnak. Az Újvilág első állandó angol gyarmatának megalapítására zenei rendezvényekkel, tűzijátékokkal, kiállításokkal és egy 17. századi flotta felállításával emlékeznek majd. Sandra Day O'Connor, a Legfelső Bíróság korábbi tagja megnyitójában arra helyezi majd a hangsúlyt, hogy a Jamestown expedíció alapozta meg az Egyesült Államokat, a képviseleti demokrácia  alapelveit és a vállalkozás szabadságát.

Jamestown 2007

A legnagyobb szenzáció azonban maga II. Erzsébet angol királynő lesz, aki bejelentette, hogy májusban az Egyesült Államokba látogat. Érdekesség, hogy ő a trónralépését követően a 350. évfordulón már járt Jamestownban. Bush elnököt is meghívták, de a Fehér Ház még nem adott választ. Az ünnepi előkészületek már a múlt év májusában elkezdődtek, amikor megnyitották Jamestown régészeti múzeumát, és vízre bocsátották az átkelésben részt vevő Godspeed nevű hajó másolatát. Novemberben "Jamestown Live" címmel 49 állam 400 diákja ismerkedett az eseménnyel, a megemlékezést pedig egy demokráciáról szóló fórum zárta le.

A tényleges tervezgetés azonban már tíz évvel ezelőtt elkezdődött, amikor 1994. április 4-én William M. Kelso azt remélte, hogy megtalálja a mintegy 400 évvel ezelőtt, az angol gyarmatosítók által épített erőd nyomait. A többi régész őrültnek hitte, hiszen a korábbi ásatások azt mutatták, hogy az 1607-ben épült erődöt elmosta a James folyó. Kelso azonban hitt abban, hogy a 400. évfordulóra megtalálja a várost, és 13 év elteltével, szinte egy év alatt valóra vált az álma.

A történelmi Jamestown kiásására és a közel egymillió lelet megóvására mintegy 52 millió dollárt fordítottak, ám a befektetés megtérült. Az erőd felfedezése és a rengeteg lelet világszerte nagy érdeklődést keltett. Az erről szóló dokumentumfilmek és könyvek 2000 óta több mint 350 millió háztartásba eljutottak, és a turizmus is fellendült a múzeum megnyitása és a Godspeed vízrebocsátása óta.

Miközben Kelso ásott, George Allen, Virginia kormányzója, felállított egy bizottságot a nagy jelentőségű esemény méltó megünneplésének megszervezésére. A bizottság megpróbálta bevonni az ünneplésbe az afroamerikaiakat és az amerikai őslakosokat is, akik azonban nem látnak okot az európaiak megjelenésének megünneplésére, hiszen ez az őslakosok háttérbe szorítását és a szolgaság kezdetét jelképezi.

A 18 hónapos megemlékezést a Jamestown 2007 nevet viselő hivatal felügyeli. A Jamestown 2007-nek eredetileg csak egy tagja volt, ám ma már negyvenen dolgoznak a 30 millió dolláros projekten. Az állam 100 millió dollárral járult hozzá a költségekhez, ebből 70 milliót fordítottak Jamestown Múzeum helyreállítására, illetve történelmi kiállítások megszervezésére. A szövetségi kormány is beszállt a finanszírozásba. A Kongresszus 2000-ben megalapította a Jamestown Emlékbizottságot, és hét év alatt 2,4 millió dollárral támogatta a munkáját. A bizottságon keresztül 26 szövetségi hivatal nyújtott támogatást. A külügyminisztérium 900 ezer dollárt ad a demokrácia alapjairól és jövőjéről szeptemberben megrendezendő fórumra, a pézverde két érmét bocsát ki az alkalomra, a Pentagon pedig katonazenekart és légi parádét ígért.
A mostani ünnepségeken a szervezők arra törekednek, hogy olyan megemlékezést hozzanak létre, amely tekintetbe veszi, hogy ennek a történelmi eseménynek az őslakosokra és az afro-amerikaiakra negatív következményei is voltak. Stephen R. Adkins, a Chickahominy törzs vezetője, és a virginiai Indián Tanács tagja szerint az évfordulón a megemlékezést, és nem az ünneplést kellene előtérbe állítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár