2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Beatles ösztönözte a 68-as nemzedéket

2007. április 17. 14:45

Még másfél hónap van a Beatles korszakos albuma, a Sgt. Pepper,s Lonely Hearts Club Band, közismertebb magyar nevén a "Borsőrmester" 40. születésnapjáig.

A Magazine című lap az alkalomból megkérdezett egy sor közéleti személyiséget, hogy milyen emlékeket őriznek a lemezről. Walter Veltroni, Róma főpolgármestere szerint ezen hallható a legszebb dal, amit valaha írtak, a She's Leaving Home. Mások életük legszebb korszakához kötik, `amikor a fiatalok ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy együtt legyenek, szórakozzanak és alkossanak`. Így látta Mario Capanna, a radikális olasz diákmozgalom egykori vezetője, aki szerint a Beatles ösztönzőként hatott 1968-ra, hozzájárult a fiatalok lelkesítéséhez.



A Magazine előzetesben megjelentetett néhány részletet a Sgt.Pepper: az igaz történet című, a közeljövőben publikálásra kerülő könyvből, amely részletesen elemzi a lemez minden dalát, és amely kimutatja a rockzene forradalmának és az utca forradalmának kölcsönhatásait. A lap tíz oldalt szentelt az általa tökéletesnek nevezett műnek, kommentárokat közölt, többek között Yoko Onótól és bemutatja azt a változatot, amelyet Jovanotti, napjaink olasz rap-csillaga készített a mitikus borító nyomán.

A Beatles nyolcadik albumához Robert Frasert, a híres angol pop-art művészt kérte fel a kép megkomponálására. A művész vállalta, de megkérte a "Mesés Négyeket" (FAb Four), hogy hozzanak létre egy listát azokról a személyekről, akiket szeretnének látni rajta. Így került rá többek között Bob Dylan, Marilyn Monroe, Stan és Pan, Oscar Wild, Sigmund Freud. Gandhi lemaradt, mert féltek, hogy az indiai piac rosszul reagál.

A fotómontázs a pop ikonja lett, olyannyira, hogy sokan, Frank Zappától a Simpsonokig, elkészítették róla a saját változatukat. Jovanotti napjaink meghatározó személyiségeit vette be, köztük Nelson Mandelát, Szaddám Huszeint, Stephen Hawkingot, Oszama bin Ladent, de felkerült a tablóra Rocco Siffredi pornósztár és Valentino Rossi motoros világbajnok is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár