2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Saját utat járt a dinasztikus kommunizmus atyja

2007. április 17. 15:30

Akiről orchideát neveztek el

1972-ben új alkotmányt fogadtatott el, amely elnökké nyilvánította, majd 1980-ban a párt kongresszusán hivatalosan is fiát, Kim Dzsong Ilt jelölte ki utódául. Kim hatalma a hadsereg lojalitásán alapult, amelyet részben forradalmi hírneve, részben a hozzá hű káderek biztosítottak. Az ország azonban egyre súlyosabb gazdasági nehézségekkel volt kénytelen szembenézni: a dzsucse-eszme következetes megvalósítása miatt megszűnt a külkereskedelem, egyre gyérebben csordogáltak a kínai segélyek, mindezt tetézte a Szovjetunió megszűnése.

A gazdaság összeomlott, egyedül a katonai kiadások nem csökkentek; egyre kiáltóbbá vált az ellentét a virágzó kapitalista Dél és az időről időre szabályos éhínségtől sújtott, elszigetelt kommunista Észak között. A belső használatra szánt északi propaganda persze még jobban magasztalta a "Nagy Vezetőt", a legnagyobb koreai géniuszt, aki 1994. július 8-án szívroham következtében halt meg.

Kim kétszer nősült, négy fiú és négy lány apja volt. Örököse elsőszülött fia, az 1942-ben Habarovszkban (hivatalos álláspont szerint a koreai hegyekben) született Kim Dzsong Il lett, ekképp Észak-Korea lett az egyetlen kommunista állam, ahol "családban maradt" a hatalom. Az észak-Koreai totalitárius államban ma is a kormányzat ellenőriz mindent, tilos a különvélemény, a vallásgyakorlás, az internet és még megszámlálhatatlan más dolog is. A rádió és a tévé propaganda-műsorokat ad, azt, hogy a lapokat és könyveket cenzúrázzák, csak azért nem lehet mondani, mert állami tisztviselők írják őket.

Az észak-koreai nép számos gesztussal nyilvánítja ki háláját Kim Ir Szen iránt: mauzóleuma mellett magasodik 92 méteres szobra, amely mellett eltörpül a Phenjan másik részén álló 23 méteres szobra; születésnapja és halálának napja nemzeti ünnep, az ország "hivatalos" virága a kimirszeniának nevezett orchidea-hibrid, szobrai előtt mindenkinek - még a minimális számú külföldi turistának is - meg kell hajolnia. Kim Dzsong Il uralkodása idején nem sok minden változott, illetve egy dolog mégis: ma már fia a Nagy Vezető, Kim Ir Szen jelzője az örökkévaló Vezető lett.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár