2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Millenárisba költözik a Titanic tragédiája

2007. április 23. 08:00

A Titanic óceánjáró tragédiáját eleveníti fel több száz tárgy és rekonstruált hajóbelsők bemutatásával az a kiállítás, amely szeptember 2-án nyílik meg Budapesten a Millenárison.

A tárlat 1991 óta a világ 18 országában összesen 16 millió látogatót vonzott, Közép-Európában Magyarországon mutatják be elsőként a kiállítást. Budapesten a látogatók az RMS Titanic Társaság tengerfenékről felhozott gyűjteményének több száz darabját láthatják, köztük porcelánokat, míves kristálypalackokat és az utasok személyes tárgyait (szemüveget, pénztárcát, ruhadarabokat).



Korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója 95 évvel ezelőtt, 1912. április 14-én éjszaka, első útján jéghegynek ütközött. Az "elsüllyeszthetetlennek" hívott Titanic két óra negyven perc alatt süllyedt az Atlanti-óceán mélyére. A hajózás történetének eddigi legnagyobb katasztrófája 1.517 áldozatot követelt.

A tragédia okai 1985. szeptember 1-ig rejtve maradtak, amikor Robert Ballard expedíciójának sikerült felfedeznie a roncsok pontos helyét. Több éves munkával, speciális robot-technológia kifejlesztésével tudták a négyezer méter mélyen lévő tárgyakat felszínre hozni.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő, több mint 5.500, a tengerfenékről felhozott tárgyi leletből kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a tragédia emlékeit. A budapesti tárlaton háttérzajok, zenék, különleges megvilágítás segítségével élhetik át a látogatók a southamptoni indulás izgalmát, a rekonstruált hajóbelsők bemutatják az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály egyszerűségét és a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját.

A látogatók egy "jéghegy" megérintésével azt is átélhetik majd, hogy milyen "gyilkosan fagyos" volt a tengervíz a tragédia éjszakáján. A kiállítás szeptember 2-tól november 26-ig várja majd a látogatókat a Millenárison.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár