2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptomi halotti kultusz Kaposváron

2007. május 7. 18:00

Május végétől Kaposváron látható az egyiptomi halotti kultusz emlékeit bemutató, Élet a halál után című kiállítás.

"Ilyen gazdag, a maga nemében páratlan és felbecsülhetetlen értékű kiállítási anyaggal most először találkozhatnak Kaposváron a látogatók" -
fogalmazott Simonicsné Püspök Lívia. Mivel a Dél-Dunántúlon egyedül Kaposváron lesz látható a vándorkiállítás, nemcsak a városból és környékéről, hanem az egész térségből várják az érdeklődőket a július 1-ig látogatható tárlatra - tette hozzá.

Az igazgató tájékoztatása szerint a kiállításon összesen 97 tárgyat mutatnak be. A tárlat a rendkívül összetett egyiptomi túlvilághit szinte valamennyi aspektusát bemutatja. Amulettek, szívskarabeuszok, halotti szobrok és maszkok, Ozirisz és más istenségek szobrai, valamint az Ozirisz-mítoszra és a túlvilági életre vonatkozó szövegek és képek lesznek láthatók a tárlókban, de a kiállított tárgyak között díszes koporsót, állatmúmiát és varázsszöveggel teleírt papiruszt is bemutatnak majd.

A képtár vezetője hangsúlyozta: a Szolnokról érkező kiállítást gondos előkészületek után és a szükséges biztonsági intézkedések mellett rendezik meg. A tárlat anyaga május 21-én érkezik Kaposvárra, s a tervek szerint egy nap alatt minden tárgy a helyére kerül. A látogatókat - kapcsolódva a Festők városa című négynapos rendezvénysorozat kezdetéhez - már egy nappal a hivatalos megnyitó előtt, május 24-én kora délutántól várják a kiállításra.

Az igény szerinti tárlatvezetés mellett - főként a felsőbb tagozatos általános iskolások érdeklődésére számítva - a kiállításhoz kapcsolódóan játékos vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat szerveznek. A művészeti fesztivál idején meghosszabbított nyitva tartással, délelőtt 10 órától este 8 óráig látogatható a képtár - közölte az igazgató, hozzátéve, hogy azt követően két órával korábban zárnak ugyan, ám az elmúlt időszak kedvező tapasztalatai alapján a hét minden napján nyitva lesznek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár