2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kokaszívás, szex és koponyalékelés a Szépművészetiben

2007. május 14. 13:00

A verőfényes napsütéstől jól elzárva, zsilipkapukkal védett kiállítótérben került sor az inka kincsek kicsomagolására vasárnap délelőtt a Szépművészeti Múzeumban.

Élővé varázsolt régészeti kultúra

A múzeum az összesen több mint háromszáz kiállítási tárgyat, így aranyból, ezüstből készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket felvonultató különleges tárlatra a dél-amerikai ország mellett spanyol és német gyűjteményekből is kölcsönzött műtárgyakat.

Nézze meg galériánkat a kicsomagolásról és az épülő kiállításról!

Vasárnap délelőtt zártkörű bemutatón, a még épülő kiállításon belül három értékes inka kincset csomagoltak ki a sajtó képviselői előtt. A ládákat Baán László, a múzeum igazgatója és Lantos Adriána, a tárlat egyik kurátora részvételével nyitották fel, ahonnan elsőként egy inka kiput emeltek ki, amely adminisztratív vagy információs célokat szolgálhatott, ám a teveféle gyapjából font fonalak csomóit a mai napig nem sikerült megnyugtatóan kikódolni.

Ezután egy vicsorgó jaguárral díszített arany serleg került elő, amely az i.sz. 800-1350 között virágzó Lambayeque-kultúra nevéhez köthető. Harmadikként egy arany, réz és türkiz felhasználásával készített, keverék-lényeket ábrázoló melldíszt mutattak be, amelyet a moche-kultúra készített.

 

Baán László szerint az 1000 négyzetméteren látható legszéleskörűbb időszaki kiállítás legfontosabb eleme annak hangulata lesz, hiszen a megszokott régészeti ismertetések helyett a dél-amerikai Római Birodalom és elődei mindennapjait szeretnék életre kelteni. A múzeum nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy korszak széleskörű bemutatása mellett a modern kiállítás-rendezési technikákat felhasználva "élménygazdaggá" tegyék a tárlatot. A kiállított kincsekezt ezért a műtárgyak különleges installációi, kisfilm, továbbá hangzóanyagok teszik gazdagabbá.

A nagyszabású múzeumi bemutatóval egy rejtélyekkel teli, ismeretlen világba szeretnék kalauzolni a látogatókat. A kiállításba integrált "tapintható tárlat" és a több érzékszervre ható installációs technikák pedig a fogyatékkal élők számára is befogadhatóvá teszik a kiállítást.

A múzeum igazgatója a Múlt-kornak adott rövid interjúban elmondta, hogy számára leginkább a kultikus szörnyeket és isteneket ábrázoló kerámiák érdekesek, hiszen azok igazán közel hozzák a kontinens egykori lakóinak gondolkodásmódját. Nem érdektelenek persze a 3000 évnyi történelmet átfogó tárlaton bemutatott kincsek és más tárgyak sem. Az igazgató mesélt az inka bemutató ötletéről is: szerinte ugyanis fontos volt, hogy Van Gogh festményei után valami egész mást lássanak a múzeumba érkezők. Éppen ezért a korábbi kopt kiállítás tapasztalatait is felhasználva az akkori perui nagykövet segítségével kezdték el szervezni a bemutatót.

Lantos Adriána szerint igen fontos, hogy a látogatók kronológiai sorrendben nézhetik meg a kiállított tárgyakat, amelyek az élet minden, szakralitástól szexualitásig terjedő aspektusát bemutatják. Láthatunk vicsorgó ragadozókat, kokaszívó rókát, szent áldozati hegyeket ábrázoló edényeket, idős uralkodófejet és koponyalékelő obszidián kést is. Végül, de nem utolsósorban a háttérben egy rövid filmet is megtekinthetünk az inka birodalom nagyságáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Arany koronaObszidián koponyalékelõ késÁldozati hegyek ivóedényekenMacskaarcú monolit õrzi a bejáratotAz elsõként kicsomagolt kipuLantos Adriána az arany serleggelA szertartási serlegLantos Adriána és Baán László a kicsomagolt tárgyakkal

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár