2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyeztetett úticélok a világörökségi térképen

2007. szeptember 12. 16:00

Az ismert utazási célpontnak számító történelmi helyszínek a tömegturizmus és a globális felmelegedés hatására gyakorta változnak elviselhetetlen tereppé.

`Sok ezer műemlék van veszélyben a világon, s a legveszélyeztetettebb helyek száma éppen olyan gyorsan emelkedik, mint a turisták hatalmas tömegeinek kiszolgására épített utak és szállodák száma` - állítja Kecia Fong, a Los Angeles-i Getty Conservation Institute munkatársa. A nemzetközi szervezet tudományos kutatások és helyi projektek segítségével igyekszik világszerte előmozdítani a műemlékvédelmet.

Chan Chan pusztuló romvárosa

Szerintük legszebb természeti és történelmi értékeink veszélyeztetéséért a turistaáradat, a globális felmelegedés, a környezetszennyezés és az erdőirtás okolható. Emellett pedig a tömegturizmustól és folyamatos szennyezéstől sújtott Galapagos-szigetek, a felmelegedés miatt olvadó Kilimandzsáró pusztulása megállíthatatlannak tűnik.

A természeti és kulturális örökség megőrzését célul tűző, párizsi székhelyű UNESCO Világörökség Központ adatai szerint a veszélyben lévő helyek közé tartozik a nepáli Katmandu-völgy és a perui Chan Chan romvárosa is, valamint további 30 helyszín, amelyeket közvetlenül fenyeget pusztulás. "Nem azt állítjuk, hogy ezek a helyek el fognak tűnni, de mindenképp helyreállításra van szükségük" - mondja Kishore Rao, a Központ igazgató-helyettese.

A tibeti vasútvonal

Tibetben az elmúlt években hatalmas szállodaépítések folytak, hogy ki tudják elégíteni az egyre nagyobb számú turista igényeit. Egyre több kínai költözött be, és kezdett valamilyen üzleti tevékenységbe. A tibeti turisztikai hivatal adatai szerint 2006 első 10 hónapjában 2,25 millió turista érkezett az országba, ami az előző évhez képest 31,8%-os növekedést jelent.

Semmi sem utal arra, hogy ez a növekedés lassulna: várhatóan ez év végén adják át a mintegy 2000 km hosszú, Kínát Tibettel összekötő, Qinghai-Tibet vasútvonalon közlekedő luxusvonatot, amelyet főleg turisták szállítására építettek. Ez év szeptemberében pedig a kényelmes turistautakat szervező, torontói Butterfield & Robinson utazásszervező cég avatta fel ünnepélyes keretek között a Lhászát is érintő turistautat, amelyen kilenc nap alatt lehet végigmenni.

A floridai Everglades Nemzeti Park 630 ezer hektárnyi területe az Egyesült Államok legnagyobb szubtrópusi vadonja, amely már 1993 óta rajta van a Világörökség Központ veszélyeztetett helyszínek listáján. A Scientific American nemrég riasztó adatokkal állt elő az Everglades veszélyeztetettségéről. Szerintük ugyanis míg a floridai őslakó szeminol indiánok cölöpkunyhói egészen az 1800-as évekig érintetlenül áltak, a mocsarak lecsapolása, az intenzív mezőgazdaság és a kemizálás ártalmait már nem vészelték át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár