2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokkoló fertőzésveszély a vietnami városokban

2007. május 15. 17:00

Vietnam amerikai inváziója után negyven évvel a kiszórt dioxint tartalmazó peszticidek - különösen az Agent Orange - még mindig mérgezik a talajt és az élelmiszereket.

A mai napig szennyeznek azok a mérgező lombirtó anyagok, melyet az amerikaiak a vietnami gerilla harcosoknak menedéket nyújtó trópusi erdők elpusztítására szórtak ki 1961 és 1971 kötött. Az összesen 80 millió liter növényvédőszer, gyomirtó nagyobb része Agent Orange volt, s teljesen beborította Dél-Vietnam összterületének negyedrészét.

Az Agent Orange (a nevet a vegyszer dobozának narancsszínű csíkjáról kapta) az összes kiszórt vegyszer 60 százalékát tette ki és főként erdőkre permetezték. Az Agent White valamint az Agent Blue arzéntartalmú savas vegyületet tartalmazott, és nagyrészt mezőgazdasági területekre permetezték. Az Agent Orange tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a gyártás során melléktermékként keletkező TCDD-t (tetraklór-dibenzo-dioxin), amely a legerősebben mérgező klórozott szénhidrogén vegyület.

A Vietnami Egészségügyi Minisztérium felkérésére az 1974-től környezeti vizsgálatokat végző vancouveri Hatfield cég Da Nang, Közép-Vietnam part menti nagyvárosának vegyszeres fertőzöttségét vizsgálta. Az eredmények mindenkit sokkoltak, ugyanis azok a megengedhető maximális fertőzöttség 3-400-szorosát jelezték. A cég munkatársa, Thomas Boivin a CBC-nek adott interjúban döbbenetét fejezte ki, ugyanis ezek az értékek az általuk legrosszabbnak gondoltnál is jóval magasabbak. A kutató szerint ha ezeket az értékeket Észak-Amerikában mérték volna, azonnal evakuálnának onnan mindenkit.

Boivin szerint a vietnami kormányzat az eredményeket az Egyesült Államokkal szemben támasztott kárpótlási ügyek nyomásgyakorló eszközeként akarja felhasználni. A kelet-ázsiai ország emellett a terület megtisztításának költségét is az Egyesült Államokra szeretné terhelni. Az amerikai kormányzat ugyanis saját, a vegyszer miatt rákos megbetegedésekben szenvedő veteránjait már kárpótolta, ám a vietnamiakkal eddig nem törődtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár