2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marxista indiánokkal vitázik a pápa

2007. május 16. 10:00

Az amerikai indiánok felháborodásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy XVI. Benedek szerint a katolicizmust nem kényszerrel terjesztették el az Újvilágban.

`Aki tagadja, hogy a katolikus vallást nem a bennszülött népek elnyomásának eszközeként használták fel, az el akarja homályosítani a történelmet` - jelentette ki Luis Evelis Andrade, az ONIC igazgatója és hozzátette: `Mint bennszülött népek, nem fogadhatjuk el, hogy az egyház tagadja felelősségét identitásunk és kultúránk megsemmisítésében`.

Brazíliai látogatásának utolsó napján a pápa Aparecidában latin-amerikai püspökök előtt jelentette ki: Jézus és evangéliumának hirdetése soha nem jelentette a prekolumbián kultúráktól való elidegenedést. A katolikus egyházfő szerint `Krisztus volt a megváltó, aki után a bennszülött lakosság csendben vágyakozott`.

XVI. Benedek e kijelentéseivel szakított elődje, II. János Pál pápa álláspontjától, aki bocsánatot kért a bennszülött népektől azért, mert a keresztények részt vettek Amerika meghódításában. Az ONIC szerint "nem lehet mindent letagadni, ami az európaiak Amerikába való érkezése miatt történt 500 évvel ezelőtt". Andrade felhívta figyelmet arra, hogy a katolikus intézményrendszer egészen a legújabb időkig megtiltotta a bennszülött kultúrák olyan megnyilvánulásait, mint a nyelv és az orvostudomány, és ezzel a katolikus egyház "megsértette a bennszülött népek méltóságát."

Még keményebben fogalmazott Nizia Maldonado, a bennszülött népek ügyeinek venezuelai minisztere, aki az V. Károly császár idején végrehajtott inváziót Latin-Amerika legnagyobb népirtásának nevezte. "Szeretném, ha felállna egy pap és azt mondaná, hogy szégyenkezik annak hallatán, hogy a bennszülött népek az evangelizációt várták" - mondta az egy amazóniai indián törzshöz tartozó miniszter asszony, aki furcsállotta, hogy a Vatikán nem beszél az amerikai bennszülöttekkel szembeni népirtásról.

Egyben arra is emlékeztetett, hogy ma sem szűnt meg az a törekvés, hogy ráerőszakoljanak a bennszülöttekre egy, a kultúrájuktól olyan idegen vallást, mint a kereszténység és példaként a venezuelai-brazil határvidéken tevékenykedő misszionáriusokat említette, ahol az Amazonas mentén élnek a ma is animista hitű indiánok jelentős csoportjai.

Vitát váltott ki XVI. Benedeknek az a kijelentése is, mely szerint a marxizmus az egyik oka a térség számos problémájának. "A marxista rendszer, amennyiben hatalomra jutott, nem csupán a gazdasági és környezetvédelmi struktúrában hagyott szomorú örökséget, hanem az emberi lélek fájdalmas lerombolásában is" - mondta a pápa. A baloldali venezuelai kormány szóvivője szerint az egyházfő szavai "nem feltétlenül szólnak Venezuelának". Hugo Chávez elnök ugyanis, bár nem tekinti magát marxistának, meghirdette Venezuela programját a "21. századi szocializmus felé" és szoros szövetségben áll a Fidel Castro vezette Kubával.

Latin-Amerikában a marxizmus még ma is nagy hatást gyakorol azokra a katolikus aktivistákra, akiknek a "felszabadítás teológiáját" hirdető mozgalmát XVI. Benedek már bíboros korában, a Szentszék Hittani Kongregációja élén igyekezett letörni. Maga Chávez is katolikusnak vallja magát, aki Jézust "példamutató forradalmárnak" nevezi és 1998-as megválasztása óta gyakran szembekerült a venezuelai egyházi vezetőkkel.

William Lara venezuelai tájékoztatási miniszter szerint az önkényuralmi rendszereket elítélő pápai kijelentéseket csak "a latin-amerikai jobboldal propagandistái vonatkoztatják Venezuelára, a földrész haladó erői ellen manipulálva a pápa brazíliai látogatását".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár