2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Salántaöntettel tisztítják a reneszánsz freskókat

2007. május 18. 18:00

A műalkotásokról a mikroemulziós részecskékkel nem csak a korábbi restaurálások által okozott károkat, hanem az évszázados szennyeződéseket is játszi könnyedséggel el tudják távolítani.

Lorenzo di Pietro `il Vecchietta` reneszánsz mester csodálatos freskói közel 500 évet is átvészeltek a Sienai Santa Maria della Scala ezeréves templomában, Európa egyik legrégibb kórházában. Az 50 évvel ezelőtti elrontott konzerválási eljárásoknak köszönhetően azonban a festmények majdnem teljesen megsemmisültek. A kutatók szerint az akkori eljárások sokszor inkább csak ártottak a műkincseknek: ebben az esetben a poliakrilát gyanta miatt a freskók színei eltűntek, majd teljesen besötétedtek, és kellemetlen csillogást kaptak.

A Firenzei Egyetem kémikusa, Piero Baglioni és munkatársai azonban két évtizeddel ezelőtt egy olyan olajból és vízből álló emulziós vegyületet alkottak meg, amely nagyon hasonlított az olajmezők megtisztításakor használt szerekhez. Nemrég azonban egy cukorszerű adalék hozzáadásával a vegyszer jóval hatékonyabb és olcsóbb lett, így a kutatók a sienaiak felkérésére a freskókon próbálták ki azt.

Az anyagot cellulóz rostokkal dolgozták össze, majd az így létrehozott pasztát leheletvékony japán papírlapokkal kenték fel a falakra. A 10 perctől több óráig terjedő eljárás végén a vegyszer maradékát óvatosan eltávolították, és a hi-tech salátaöntet mikroemulziós részecskéi csodásan beváltak. A korábbinál jóval tisztább és pontosabb beavatkozás kivonta a freskóból a szennyeződéseket és az elrontott vegyszerek hatásait, így a képek végre eredeti fényükben csillogtak.

A kutatók az eljárás bejelentése óta már egy másik, kátránnyal szennyezett 17. századi falfestményt is megtisztítottak Firenzében, amelyet az 1966-os árvíz rongált meg. A csoport most Svédországba készül, és szolgáltatásaikat teljesen ingyen biztosítják az őket felkérő intézményeknek.

A munkálatok részleteit a Langmuir című tudományos folyóirat legutóbbi száma részletezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár