2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencián vizsgálták Lincoln túlélési esélyeit

2007. május 22. 11:00

A mai sebészeti eljárásokkal és műszerekkel minden bizonnyal megmenthették volna az 1865-ben meggyilkolt elnököt .

A Marylandi Egyetem orvosi fakultásának évente megrendezésre kerül konferenciáján híres történelmi halálokokat vizsgálnak. A korábbi években Nagy Sándor, Mozart, Beethoven, Edgar Allan Poe és mások elhunytával foglalkoztak, ahol minden esetben a felállított diagnózisokat és az egykori kezelésmódokat elemezték, és arra keresték a választ, hogy mai módszerekkel megelőzhető lett volna az adott személyek halála.

Idei rendhagyó tanácskozásukon azt próbálták kibogozni, hogy lehetséges lett volna-e Abraham Lincoln egykori elnök megmentése az ellene elkövetett merénylet után. A helyi trauma központ egyik sebésze, Thomas Scalea szerint "bár az agysérülések hatása kiszámíthatatlan, Lincoln azonban nagy valószínűséggel túlélte volna a merényletet". Szerinte ugyanis mai szemmel nézve a lövés nem okozott halálos sérülést.

Lincoln a Ford Színházban 1865. április 14-én elkövetett merénylet után 10 órával halt meg. Ha a mai technikákkal megmenthették volna, bizonyos, hogy kognitív képességei birtokában maradt volna, mert Scalea szerint a golyó nem károsította agyának frontális lebenyét (amely a nyelv, érzelmek és problémamegoldás központja). Lincoln gyógyulása azonban hónapokat vett volna igénybe, és az sem biztos, hogy megfelelően tudott volna kommunikálni - állítja a sebész, aki szerint ez az elnöki hivatalba való visszatérést is kétségessé tette volna.

Steven Lee Carson, amerikai elnökökkel foglalkozó történész szerint a merénylet után Edwin Stanton, Lincoln hadügyminisztere hozta meg a legtöbb felelős döntést, és Lincoln gyógyulása esetén valószínűleg komolyabb szerepet játszhatott volna. Lincoln gyógyulása alatt ugyanis biztos, hogy - a ma bevett szokással szemben - nem az alelnök gyakorolta volna a hatalmat, mert az erről rendelkező 25. alkotmánymódosítást csak a Kennedy-gyilkosság után iktatták be. Az elnöki hatalom gyakorlását mindig az aktuális helyzet határozta meg - állítja Carson, aki a konferencián arról beszélt, hogy Woodrow Wilson betegsége alatt például gyakorlatilag felesége gyakorolta helyette a hatalmat.

Ha Lincoln halála után az általa kijelölt Johnson helyett Stanton követte volna az elnöki hivatalban, akkor Carson szerint ráadásul az ország egysége és a faji kérdés is sokkal gyorsabban megoldódott volna. Mindez azonban csak spekuláció - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár