2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar expedíció utazza végig a kínai császárok ősi csatornáját

2007. május 23. 09:00

Ma indul Kínába a Magyar Keletkutatás Alapítvány expedíciója, amelynek tagjai egy hónapon át az 1800 kilométer hosszúságú ősi kínai Császár-csatornát kutatják.

A Duna Televízió által támogatott kutató útról Budapesten tartottak tájékoztatót. Szabó Zoltán doktorandusz keletkutató, a program irányítója elmondta: az expedíció célja, hogy bemutassa a csatorna mentén élő népeket, nemzetiségeket, azok kézműves kultúráját, gazdasági tevékenységét. Kifejtette: egy navigációs rendszerrel pontról pontra lehet majd rögzíteni az út mind az 1800 kilométerét. A teljes távból 1000 kilométert vízi úton tesznek meg, a többit pedig egyéb közlekedési eszközökkel.

Bárdi László, a program szakmai tanácsadója szerint a Nagy-, vagy más néven a Császár-csatorna, amelyet 2502 évvel ezelőtt kezdtek el építeni, a világ legnagyobb mesterséges vízi útja. A csatorna a Nagy Fal mellett az ókori Kína második legendás alkotása, ám kevéssé ismert - tette hozzá. Bárdi Lajos ismertetése szerint Kínában a folyók jelentették a szállítási, közlekedési utakat. Miután a folyók nyugat-keleti irányban folynak, szükség volt egy észak-déli irányú vízi összekötetésre.

A csatornát utoljára teljes hosszában az utolsó kínai császári család, a Csing-dinasztia (Qing-dinasztia) uralkodója hajózta végig 255-256 évvel ezelőtt. Bárdi László közölte: a csatorna karbantartását idővel belháborúk miatt elhanyagolták, egyes szakaszai eliszaposodtak, eltömődtek. Napjainkban a csatorna újraéled, egyrészt a turistaforgalom, másrészt a kínai dinamikus fejlesztésekhez kapcsolódó építőanyag-szállítások miatt.

Jövőre a pekingi olimpia vizes versenyeit bonyolítják majd itt, két év múlva pedig Kína a Császár-csatorna felvételét kéri az UNESCO világörökségi listájára. Az expedíció május 23. és június 22. között tartózkodik Kínában, útjáról film készül, amelyet a Duna Televízió mutat be. A tájékoztatón Cselényi László, a Duna Televízió elnöke rámutatott, a mostani út immár a második, amely a csatorna részvételével szerveződik.

Hozzátette: 2003-ban már támogatták a Magyar Keletkutatás Alapítvány 62 napos Selyemút-expedícióját, amelyről ismeretterjesztő sorozat készült.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár