2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán öröksége a Nemzeti Múzeumban

2007. május 24. 13:00

Dzsingisz-reneszánsz Európában

A 2006-ban 800 éves államiságát ünneplő Mongóliában reneszánszát éli a Dzsingisz kultusz. Nem volt meglepő tehát az egyik legnagyobb európai kiállításrendező központnak -a bonni Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschlandnak - a témaválasztása, amikor a `Dzsingisz kán és öröksége, a mongol világbirodalom` címmel - a mongol partnerekkel közösen - létrehozta azt a kiállítást, amely időben és térben egyaránt hatalmas területet ölel fel: a bronzkortól - Mongólia 20. századi történetéig.

Ásatás Karakorumban

A több mint félezer kiállított tárgy olyan korszakokat és személyeket elevenít fel melyek ma már sokszor legendaként élnek az emberiség közös kultúrtörténetében. A Mongol Birodalom 800 éves történetét bemutató vándorkiállítás anyaga Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után látható Magyarországon.

Dzsingisz kán és örököseinek birodalma a nomád államalapítási hagyomány szerint alakult ki az eurázsiai füves pusztán. Dzsingisz (eredeti nevén : Temüdzsin) volt az aki egyesítve a mongol törzseket létrehozta a Mongol Birodalmat. Vazallusaivá tette az orosz fejedelmeket, hadai meghódították Perzsiát, Elő-Ázsiát, Koreát, Hátsó Indiát, Indonéziát, Kínát. A történelem egyik legnagyobb birodalma fénykorában a 13. és 14. században a Csendes-óceántól egészen Közép-Európáig terjedt.

A kiállításban a Mongol Tudományos Akadémia, a német Régészeti Intézet és a Bonni Egyetem legfrissebb Karakorum expedícióinak leletei is helyet kaptak. A legjelentősebb mongol múzeumok kiemelkedő művészeti alkotásai mellett a híres kelet-ázsiai és európai gyűjtemények is képviseltetik magukat.  A mongol történelem két kiemelt témájával is foglalkozik a kiállítás: a buddhista művészet és a  buddhizmus szerepe lenyűgöző műalkotások formájában jelenik meg, illetve  történelmi fényképek valamint egyedi műtárgyak adnak  felvilágosítást Mongólia változatos történelméről a 20. században.

A kiállítás minden eddigi bemutató helyszínén "formálódott" egy kicsit, elsősorban a klimatikus viszonyok változását rosszul viselő, szerves alapanyagú műtárgyak cserélődése miatt. A legjelentősebb "hozzáadott értékkel" azonban feltehetően a budapesti változat dicsekedhet majd. A magyarországi múzeumok, elsősorban a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből közel hetven, rendkívül ritka műtárgy is gazdagítani fogja a kiállítást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár