2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális irodában a zsidómentő diplomata

2007. május 31. 18:00

Egy internetes virtuális világban, a Second Life-ban "nyitott irodát" Raoul Wallenbergnek, a magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomatának a Svéd Intézet és az OSA Archívum.

A Second Life egy háromdimenziós, virtuális világ, amelyet 2003-ban egy San Franciscó-i székhelyű cég, a Linden Lab mutatott be. A virtuális világban a felhasználók hasonlóan élhetik mindennapjaikat, mint a való világban. Rév István, az OSA Archívum igazgatója elmondta: a cél az volt, hogy komoly, drámai tartalmat mutassanak be a főként kaszinókkal benépesített háromdimenziós virtuális világban, amelynek eddig a jelenlegi becslések szerint több mint 6,5 millió látogatója volt.

A szerdai sajtótájékoztatón az újságírók kivetítőn kísérhették figyelemmel az irodának helyt adó Svéd Királyság Second Life-beli nagykövetségének megnyitását. Az igazgató ismertetése szerint Svédország az első, amely virtuális diplomáciai képviseletet nyitott az SL-ben. Raoul Wallenberg SL-beli szobája pedig egykori budapesti irodájának a mása. Szilágyi Csaba, a kiállítás magyar kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállítás úgy készült, hogy lefényképezték azokat a korabeli bútorokat, iratokat, amelyek Raoul Wallenberg életútját dokumentálják, majd a képek alapján rendezték be a virtuális irodát.

A játék segítségével az irodába "belépve" egy interaktív, multimédiás kiállítást tekinthet meg a látogató, meghallgathatja egyebek mellett Wallenberg utolsó diplomáciai jelentését, megtekintheti és lemásolhatja a svéd diplomatához kötődő dokumentumokat, de akár Wallenberg íróasztalához is leülhet. A kiállítás alatt hallgatható szöveg valóságos dokumentumok alapján készült, és Wallenberg sorsának legfontosabb mozzanatait tartalmazza.

Az igazgató azt is elmondta, amennyiben sikeres lesz a kiállítás, a jövőben virtuális archívumot nyitnak, és emberi jogi tartalmakat tesznek elérhetővé a SL lakosai számára. A Raoul Wallenberg kiállítás az OSA Archívum honlapjáról is elérhető.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született Stockholmban. Egy holland bank dolgozójaként a palesztinai Haifában került először kapcsolatba Németországból menekült zsidókkal. Raoul Wallenberg 1942 elején járt először Magyarországon, majd 1944 júliusában a svéd követség titkáraként érkezett vissza. Zsidók ezreit mentette meg hamis útlevelekkel, menlevelekkel. Feltételezések szerint sofőrjével együtt a Szovjetunióba hurcolták. Halálának helye és időpontja vitatott. Egy börtönorvos feljegyzése szerint 1947. július 17-én halt meg Moszkvában. A sorsának alakulását hitelesen nyomon követő Wallenberg-dosszié máig lezáratlan.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár