2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újkőkori házak az első magyar régészeti pihenőparkban

2007. június 9. 09:00

Magyarország első tájtörténeti- és régészeti pihenőparkját, az M3-as autópálya polgári leágazásánál létrehozott M3 Archeoparkot ma nyitják meg a nagyközönség előtt.

A régészeti pihenőpark mintegy kétmilliárd forintos beruházással készült el. Az első ütemet egymilliárd forintért a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. saját beruházásban finanszírozta, a második ütemet pedig európai uniós forrás felhasználásával a megyei önkormányzat készíttette el.

Rácz Róbert, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke utalt arra, hogy bár korábban már átadták a parkot, de még további 12 millió forintot kellett ráfordítani ahhoz, hogy "vendégbarát" legyen és fogadhassa a látogatókat. A közel öthektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkori házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, s megtekinthetik az autópálya-építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

Zámbori Tamás, a parkot működtető Megyegazda Kht. ügyvezetője szerint a bemutatóházak mellett tájjellegű ételekkel, kemencében, lávakövön, grillen, bográcsban készült ételekkel várják az oda látogatókat. A pihenőparkban állatsimogatásra, lovaglásra, kocsikázásra is nyílik lehetőség a közeli Hortobágyi Nemzeti Park területén is. Terveik között szerepel étterem és szálláshely létesítése a park mentén. Rácz Róbert ehhez hozzátette: szeretnék, ha mintegy három éven belül nullszaldóssá válna a 65 millió forint éves költségvetéssel működő Archeopark.

A közgyűlés elnöke bejelentette: tárgyalásokat kezdeményezett az NA Rt. vezetőivel annak érdekében, fontoljanak meg további beruházásokat, hogy európai színvonalú szórakoztató és vendéglátó objektumot alakíthassanak ki az Archeopark környezetében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár