2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymilliárdot ér Napóleon sorsfordító kardja

2007. június 12. 18:00

Franciaországban 4, 8 millió euróért, vagyis több mint 1,2 milliárd forintért árverezték el Napóleon császár kardját, amelyet a legenda szerint a marengói csatában viselt.

A kard az árverés ellenére nem hagyhatja el Franciaországot. Az aukciónak a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt, a Der Spiegel című német hetilap szerint Napóleon ezzel a szablyával kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre.

A 97 centiméter hosszú fegyver kék pengéje egyesek szerint damaszkuszi acél, mások viszont úgy vélik, hogy a németországi Solingen-ből származik, és Nicolas Noel Boutet tervei szerint készült, egy versailles-i manufaktúrában. A kard markolata elefántcsont, a gazdagon díszített penge pedig "A Nagy Napóleon szablyája a marengói csata idején" feliratot viseli. Szakértők szerint a kard egyszerre történelmi ereklye és csodaszép műremek.

Császárrá koronázása után egy évvel Napóleon testvérének ajándékozta a kardot, a későbbi vesztfáliai királynak ajándékozta. Az ereklye eddig nyolc Napóleon leszármazott közös tulajdona volt.  Az árverés Párizs mellett Fontainebleau-ben zajlott. A kardot még 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért Franciaország területéről nem lehet kivinni.

Történészek szerint a most elárverezett kard azért is legendás, mert ez a csata erősítette meg Napóleon hírét, mint legyőzhetetlen hadvezérét. A marengói csata idején Napóleon még első konzul volt, öt év múlva koronázták császárrá.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár