2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fegyverszilánkot találtak a bálnamatuzsálemben

2007. június 15. 09:00

Az 1880-as években készült, késleltetett robbanású szigony szilánkját találták meg az alaszkai eszkimó halászok egy grönlandi bálnában, amelyet a múlt hónapban fogtak ki.

Az inupiat eszkimók a megélhetésüket biztosító hagyományos halászat során ejtették el az 50 tonnás, mintegy 15 méter hosszú hím bálnát, s akkor találták meg a nyakába beékelődött fegyverszilánkot, amikor láncfűrésszel feldarabolták az állatot. A felfedezésről azonnal értesítették az illetékeseket.

`Szokatlan, hogy ilyen régi dolgokat találjunk bálnákban, és az alakjáról azonnal tudtam, hogy ez igazán régi` - mondta Craig George biológus, aki a régióbeli vadon élő állatok hivatalának munkatársa. A felfedezés egyben megerősíti az eszkimóktól és korábbi kutatásokból származó tapasztalatokat, hogy a bálnák akár két emberöltőt is megélhetnek. Egyes szakértői vélekedések szerint létezhet közel 200 éves bálna is.

A most kifogott grönlandi bálnamatuzsálem korát nagyjából 130 évesre becsülik. A szakértők szerint az 1880-90-es évek körüli kíméletlen kereskedelmi bálnavadászat során sérülhetett meg, ugyanis a szilánkból pontosan megállapítható az elejtésére használt fegyver kora, sőt az is, hogy az eszköz valószínűleg a massachusettsi partokról származik, amely akkortájt a bálnavadászat egyik központja volt.

A tudósok azt feltételezik, hogy az állat egyéves lehetett, amikor a késleltetett robbanásra beállított szigonnyal eltalálták - erre az utal, hogy hagyták elúszni a halászok, akik csak a borjakat engedik el. A 12,7 centiméter nagyságú szilánkot a tudományos vizsgálatot követően az alaszkai Barrow település inupiat helytörténeti központjában állítják majd ki.

A bálnavadászat az alaszkai eszkimók fontos élelemforrása, amelyet azonban szigorúan ellenőriz a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság. A kifogható bálnák számát a közelmúltban újra felülbírálták, s 10 alaszkai falunak 255 bálna kifogását engedélyezték öt év alatt - írta az AP hírügynökség.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár