2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élethű lószoborral érkezik a Da Vinci-tárlat

2007. június 21. 08:00

Leonardo da Vinci óriási lószobrának, a hét méter magas Kolosszusnak az üveggyapot mását is megépítik Az igazi Da Vinci című augusztusi debreceni kiállításra.

A debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központban augusztus 16-án nyíló nagyszabású da Vinci-kiállításra Leonardo tervei alapján firenzei és padovai szakemberek készítik el a hatalmas szobrot Paulo Galluzzi, a tárlat kurátorának irányításával. A speciális üveggyapotból készülő, hét méter magas szobrot darabokban szállítják majd Debrecenbe, ahol a múzeum előtti téren állítják össze a kiállítás megnyitójára.

Leonardo da Vinci egyetlen alkotásán sem dolgozott olyan hosszú ideig, mint a milánói Sforza család emlékművének szánt lószobron. Az óriási mű terveit tizenhat évig tökéletesítette a reneszánsz zseni, és egy agyagmodell megépítéséig jutott el. A Kolosszusnak nevezett lómodell csodájára jártak egész Európából. A milánói hercegi udvar költője azt írta róla: "szentül hiszem és nem tévedhetek, hogy ehhez foghatót sem Hellász, sem Róma nem látott".

A szobor kiöntésére 20 ezer font, azaz több mint 9 ezer kilogramm súlyú bronzot hordtak össze Milánóban, ám az időközben kitört háború miatt a hadviselő Sforzák inkább ágyúkat öntettek a bronzból. Az agyagból készült Kolosszust a Milánót elfoglaló franciák lerombolták.

A reneszánsz művész munkásságát bemutató különleges tárlat tavaly Leonardo elméje címmel a firenzei Uffizi-képtárban volt látható, s az elmúlt hónapokban Tokióban vendégeskedett, ahol 1,2 millióan tekintették meg. Az anyagot a napokban csomagolják, hogy a jövő héten útnak indítsák Magyarországra.

A kiállítást, amely számos eredeti Leonardo-művet és több, a művész irányításával készített makettet, modellt vonultat fel, november 16-ig láthatja a közönség Debrecenben, ahonnan New Yorkba, majd Madridba, később pedig Rio de Janeiróba utaztatják tovább.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár