2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálná Sztálint az orosz elnök

2007. június 26. 19:00

Vlagyimir Putyin szerint a nyugatiak korábban káros befolyást gyakoroltak az orosz történelemoktatásra azzal, hogy liberális szellemben írták meg az ott használt tankönyveket.

Az orosz vezető szerint a diákok egy teljes generációja olyan történelemkönyvekből tanult, amelyekben a múltat teljesen eltorzították az Oroszországot nyugati szemmel néző történészek. `A legtöbb könyvet külföldi alapítványok pénzéből írták` - mondta el Putyin a történelemtanárok - és tudósok Moszkva mellett rendezett tanácskozásán. `Annak táncolnak, aki fizet érte. Ez vitathatatlanul az országunkra gyakorolt befolyás eszköze` - állítja.

Ezzel párhuzamosan a liberális akadémikusok arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan az államilag nem támogatott tankönyveket jegyző kiadók cenzúrával nézhetnek szembe. Putyin szerint ennek is megvan a magyarázata, hiszen a kiadóknak sokkal nagyobb felelősséget kéne vállalniuk, és ebben az államnak is nagyobb szerepet kéne játszania.

Az elnök a konferencián azt is elmondta: felháborító, hogy a nyugati történészek megpróbálják lekicsinyíteni a nagy honvédő háború szerepét, miközben csak a milliók életét kioltó sztálini terrorról beszélnek. Szerinte az orosz történelem ezzel együtt is sokkal dicsőbb és kevésbé véres volt, mint az Egyesült Államoké. "Kevesebb sötét lap van országunk történetében, és azok is kevésbé voltak rémesek, mint máshol. Mi például sosem használtunkatomfegyvert civilek ellen, és sose dobtunk kémiai fegyvert több ezer kilométernyi őserdőre Vietnamban".

Az ügyben hallatta hangját az orosz parlament egyik utolsó függetlenségi pártjának tagja, Vlagyimir Rizskov történész is, aki szerint a Kreml keményvonalasai azért próbálják Sztálint rehabilitálni, hogy ezzel is a növekvő autoriter hatalmat igazolják. A jelenség igen széleskörű: legutóbb egy Sztálinról készített életrajzi sorozat borzolta a kedélyeket, ahol a diktátort egy joviális, ám igen céltudatos öregúrként ábrázolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár