2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földrengés segítette az icénusok királynőjét

2007. június 29. 11:00

Kétezer évvel ezelőtt a rómaiak elleni felkelést vezető icénus királynőt, Boudiccát egy hatalmas földrengés és az azt kísérő természeti események segítették a törzsek egyesítésében.

BBC History Magazine legújabb számában közzétett tanulmány szerint egy angol ókorkutató és egy geológus arra jöttek rá, hogy az icénusok felkelésének kezdetén egy korábban figyelmen kívül hagyott, hatalmas földrengés rázta meg a szigetország délkeleti részét, és azt akkor sokan a Boudiccát támogató istenek jeleként azonosították.

A felkelést övező hasonló természeti eseményeket egész mostanáig csupán a történetírói fantázia szüleményének tartották. Raphael Isserlin klasszika filológus azonban az ókori szövegek újbóli áttanulmányozása után arra jutott, hogy azok legtöbbje valós eseményeken alapulhatott. Az ókori auktorok ugyanis a földrengés minden jelét, így a Győzelem istennője szobrának leomlását, a furcsa hangokat és a vérvörössé váló tengert is megörökítették. Szerinte az akkori, igen komoly földmozgás a Római Birodalom britanniai vallási és politikai központját, Colchestert sújtotta, és a felkelők ezeket az eseményeket kihasználva erősödhettek meg.

A kutatónak a Brit Földrajzi Felmérés szakértője, Dr. Roger Musson bevonásával sikerült bebizonyítani az állítást. Musson szerint ugyanis a szövegekben megjelenő hang leírása tökéletesen ráillik a földrengésre, míg a tenger színváltozását a tengerbe hullott agyag okozhatta. A vizsgálat során egy későbbi párhuzammal dolgoztak: Colchester városában ugyanis 1884-ben Anglia történetének egyik legnagyobb földrengése pusztított. A 4,7-es erősségű rengés következtében hatalmas zaj kíséretében közel 1200 épület omlott össze, és a tenger akkor is vörössé vált.

A rómaiak elleni gyűlöletet a rendkívül magas adóztatás és az erőszakos besorozások váltották ki. A zendülés során a felkelők kezdetben sikereket arattak, keletről a középső területek felé haladva dúlták fel a maiColchester, London és St. Albans rómaiak lakta városait. A brit sziget akkori helytartója, Gaius Suetonius Paulinus tízezer jól képzett legionáriust állított hadrendbe, és Észak-Walesből indulva valahol a mai Birmingham környékén - vagy talán éppen ott - felvette a harcot Boudicca kétszázezer fősre duzzadt seregével. Az ütközet római győzelemmel zárult, a legenda szerint pedig Boudicca ezt követően itta ki a méregpoharat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár