2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezerévnyi szappanopera az ókori Rómából

2007. július 3. 14:00

Steven Saylor a Róma első ezer évét bemutató regényében a történelmet, a legendát és az új régészeti felfedezéseket egy lebilincselő történetté szövi össze.

Steven Saylor, a nemrég Magyarországon járt történész legújabb könyvében - a Gordianus-sagát egy pillanatra félretéve - az Örök Város első ezer évének történetét mutatja be. A grandiózus regény igazi szappanopera, hiszen abban a város két legősibb családja, a még Romulusnál és Remusnál is régebb óta a folyó mellett élő Potitusok és Pinariusok életén és szenvedésein keresztül ismerjük meg az ókori mindennapokat.

A város alapítása előtt közel három évszázaddal kezdődő történetben az ókori világ minden jelentős pillanata megelevenedik, így egyaránt találkozhatunk azoroszlánbőrbe öltözött Herkulessel, az áruló Coriolanus-szal, a gallokra figyelmeztető ludakkal, Scipio Africanus-szal, no meg Julius Caesarral, de legfőképp azt fedezhetjük fel, hogy mitől válhat élővé egy rég halottnak hitt civilizáció.

Az 500 oldal során az olvasó Róma történetének leginkább meghatározó fejezeteit ismerheti meg egy fantasztikus regény, eposz, családtörténet, krimi, dráma és lírai sorok kíséretében. A korábban csak atörténelemkönyvek lapjairól ismert figurák a könyvben élővé válnak, együtt lélegeznek a korral, és a problémáikat egytől egyig magunkénak érezzük.

Persze a nagyszerű ív mellett kapunk egy-két gyengébbre sikerült fejezetet, klisés figurát és laposabb történetet, de mindez eltörpül amellett, amikor például átélhetjük azt a vihart, amelyben titokzatos módon nyoma veszett a város első királyának. A hiányzó történelmi részletek sem jelentenek problémát, hiszen Saylor Múlt-kornak adott interjúja szerint "az ókori auktorok jelentik a legizgalmasabb nyersanyagot: nem érzem szükségét, hogy sokat változtassak rajtuk, inkább az ismeretlen réseket szeretném kitölteni fantáziámmal".

A könyvben szereplő titokzatos arany talizmán pedig méltó keretbe foglalja a történetet az első fogantatástól és gyilkosságtól a köztársaság végéig. Kíváncsian várjuk tehát, hogy ha lesz folytatás, a szerző milyen szerepet szán a családi ereklyének.

Dícséret illeti a könyvet fordító Heinisch Mónikát, akinek teljesítménye talán még érdekesebbé és tökéletesebbé varázsolta a művet. Végül, de nem utolsósorban pedig a könyv a Múlt-kor szerkesztőinek utószavával került forgalomba.

Saylor, Steven: Róma. Ford.: Heinisch Mónika. Agavé Könyvek, Bp., 2007. 488 o. 3680 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár