2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem fizetik a boszniai piramis feltárását

2007. július 4. 15:00

A Viszokó fölé magasodó hegy természetes képződmény, és egyáltalán nem piramis, ahogy azt Semir Osmanagic hiszi - jelentette be a bosnyák kulturális miniszter.

A bosznia-hercegovinai kulturális minisztérium egyik napról a másikra vetett véget az úgynevezett bosnyák nappiramis feltárásának - derül ki a helyi sajtóból. A minisztérium a drasztikus döntés előtt az ügyben a Bosznia-Hercegovinai Művészeti és Tudományos Akadémia szakembereivel konzultált, illetve a döntésbe bevonták az Állami Régészeti Múzeum, a Bányászati-, Földtani- és Építőmérnöki Intézet, és a Szövetségi Földtani Intézet szakembereit is. A kérdés azonban alig másfél év elteltével annyira megosztotta a helyi közvéleményt, hogy sokan - köztük több helyi politikus is - felháborítónak tartják a lépést, míg a tudományos képviselői ünnepelték azt.

Visoko a műholdképeken

A minisztérium közleménye és a sajtójelentések szerint Gavrilo Grahovac kulturális miniszter azért döntött a munkálatok finanszírozásának leállítása mellett, mert szerinte a Visocica hegyen egy komolytalan és amatőr ásatás folyik. Szerinte a projektben résztvevők megbízhatatlanok, és eredményeiket szakmai egyeztetés és kontroll nélkül jelentetik meg. Ráadásul a minisztérium igen szűkszavú közleménye szerint egy tudományos kutatócsoport már azt is bebizonyította, hogy a hegy egy természetes földtani képződmény.

A történészek és régészek közül a legtöbben azt kifogásolták, hogy a hegyen dolgozó kutatók nem hivatásos szakemberek, hanem egytől egyig lelkes amatőrök, akik semmilyen megszokott munkamódszert nem tartanak be, és bár az ásatást korábban hivatalosan is bejegyezték, a minisztérium szerint hamarosan ezt is felülvizsgálják majd.

Természetes képződmény vagy mesterséges építmény?

Osmanagic felháborítónak tartja az eljárást, mert szerinte a minisztérium döntése csak irigységből született, hiszen ők pár hónap alatt több eredménnyel szolgáltak, mint az akadémia az elmúlt 12 év alatt. Az alapítvány szerint a kormányzat döntése igen felelőtlen, hiszen az ásatás támogatásának leállításával Bosznia imázsát is komolyan rombolják. A munkákat irányító alapítvány nyilatkozata szerint a hegyen egytől egyig képzett kutatók dolgoznak, és szerintük ők minden felfedezést megosztottak a bosnyák tudományos élet képviselőivel.

A bosnyák Indiana Jones-nak is nevezett Osmanagic ezzel párhuzamosan azzal is megvádolta a kormányzatot, hogy ideje nagy részét az ásás helyett a velük való viaskodással kénytelen tölteni, mivel a korábban a piramisra kiterjesztett védelmet a mai napig nem oldották fel teljesen, és ezzel lehetetlenné teszik a széleskörű ásatásokat. "A kormány eközben nyomást gyakorol a helyi önkormányzatokra is, hogy azok a boszniai kulturális örökségvédelem nevében ne finanszírozzák őket és ne működjenek együtt az Alapítvánnyal" - panaszolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár