2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárlat a mosás történetéről

2007. július 10. 16:00

Mozaikok a textiltisztítás történetéből - ezt az alcímet viseli a július 12-én a budapesti Textilmúzeumban nyíló kiállítás. A kiállítás látogatói az egyik legnehezebb háztartási munka történetével ismerkedhetnek meg.

A mosás, a tisztítás, a folteltüntetés igénye több évezredes, jóllehet a régebbi higiéniai viszonyok teljesen különböztek a maiaktól. A száz évvel ezelőtti mosási technikák is egy egészen más világot tükröznek.

Az óbudai Textilmúzeum az egyik legnehezebb háztartási munkának, a textiltisztításnak a  történetét villantja fel. Valaha a mosást a gazdag családokban mosónők és cselédek végezték. A mosás és a textiltisztítás ma is külön iparág, amelynek fejlettsége erősen függ a mindenkori technikai színvonaltól.

A műtárgyakat és dokumentumokat számos múzeum, történész, mosoda és textiltisztító cég gyűjteményéből válogatták össze a muzeológusok. Kékfestőmesterek, művészrestaurátorok, kutatók és gyakorló, textiltisztítással foglalkozó szakemberek támogatásával állt össze a gyűjtemény, amelynek megnyitójára július 12-én este kerül sor.

A Moshat című kiállítás - amely 2008. április 30-ig tart nyitva - vasárnaponként zárva van. Hétköznapokon reggel 9-től délután 4 óráig látogatható, pénteken és szombaton azonban reggel 9-től délután 2 óráig.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár