2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tizianóért csatáztak a brit aukción

2007. július 24. 10:00

Nem mindennapi licit zajlott le a napokban a közép-angliai Market Harborough településen, ahol a kis Gilding's aukciósház által szervezett árverés 403-as tételéért folyt éles csata.

A szóbanforgó képet egy helyi majorság úrnője vásárolta 33 évvel ezelőtt egy ezredes hagyatékából, és miután ráunt a portréra, a Gilding's cégre bízta értékesítését. Az árverési listán "a 18. századi kontinentális iskolához tartozó művész" festményeként jellemzett kép becsült értékét 3-500 fontban (110-180 ezer forint) jelölték meg.

Az aukcióra két alkusz is érkezett egyenesen Londonból és kemény csatát vívtak a képért. Hosszú küzdelem után végül 200 ezer fontért (73 millió forint) jutott egyikük birtokába a mű, a licitet vezető hölgy bámulatára - de ha a győztes (és persze az ellene licitáló vesztes) feltételezése igaz volt, így is mesés üzletet csinált.

Könnyen lehet ugyanis, hogy a portré a nagy velencei festő, Tiziano Vecellio (kb. 1490-1576) alkotása. Művészettörténészek szerint a képet valószínűleg 1515-ben, első alkotókorszakában festette a mester. S ha ez valóban így van, akár 5 millió fontot is elérhet a Sotheby's vagy a Christie's valamelyik árverésén - persze ehhez még bizonyítani is kell a feltételezést.

Simon Dickinson londoni galériás, a régi mesterek szakértője biztos abban, hogy Tiziano művéről van szó. "A fotóról világosan felismerhető a stílusa, az a mód, ahogy az arcot vagy ahogy a férfi ingét ábrázolja." A galéria-tulajdonos szerint volt már ilyesmire példa: "a királyság szinte minden falvában megbújnak olyan művészeti kincsek, amelyeket nemzedékek sora örökölt egymástól anélkül, hogy tudatában lettek volna igazi értéküknek."

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár