2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fémkatonák kalauzolnak majd a dunai Gibraltárban

2007. július 24. 16:00

Csillagtúra a Monarchia erődrendszerében

Győrfy Mónika, az erődrendszer hazai világörökségi munkacsoportjának menedzsere elmondta, hogy 2000 óta folynak a Monostori erőd kulturális-turisztikai és idegenforgalmi fejlesztései. Kiépült az útcsatlakozás az 1-es főúthoz, parkolókat alakítottak ki, a Dunán az erődbejáratnál hajókikötő létesült, megnyílt a Kenyérmúzeum, restaurálták a lőoktató terem falképeit, informatikai hálózatot, színpadot és kiállító termet is építettek.

Harminc millió forintot nyertek a tervpályázat elkészítésére, amelyben az is szerepel, hogy a Csillagerőd és az Öregvár között kompösszeköttetés létesül, illetve a kerékpárutakon is jelölik az erődökhöz jutási irányokat. Miután a magyar oldal erődelemei nincsenek egymással úgy összeköttetésben, mint a szlovák térfélen, itt fémkatonák mutatják majd az egyik helyszínről a másikra vezető utat. Szerencsére az önkormányzatok, éppúgy, mint a hadtörténet iránt érdeklődők, s az építészek fontosnak tartják az erődrendszer világörökséggé nyilvánítását, eredeti szépségének, funkcióinak helyreállítását. Ezért az anyagi és a szakmai támogatás sem marad el.

Az erődrendszer közös jövőjét tervezve fokozottan figyelnek arra, hogy a látnivalók, a programok ne versenytársai, hanem kiegészítői legyenek egymásnak. A következő évek látogatói, már nosztalgia-vonattal, egy korabeli vasútállomásra érkezhetnek meg. Az autóbuszjáratokat az erőd és a város egyéb látnivalói között megsokszorozzák. Pályáztak ifjúsági szálloda, kerékpáros bázis kialakítására, ahol a kölcsönzést, javítást is megoldják.

Eközben Varga István, a Komáromi erőd Kht. ügyvezető igazgatója ötletére a Monarchia 11 utódállamában lévő erődök összefogására megalakították a Közép-Európai Erődök Útvonalát. Az osztrákoknál Linz erődje, a cseheknél Josepov, a szlovák részen Komárno, Albániában Gjirokastra, a horvát Brioni, a szerb Pétervárad, a lengyel Prsemysl, szlovén Bovec, a velencei erődök, a munkácsi vár között, és az aradi erődöt is a tagok közé várják. A jelenleg még csak virtuális túrából az érdeklődők számára valóságos csillagtúrákat szeretnének szervezni, a reményeink szerint 2008 tavaszán már világörökséggé váló Komáromi erődrendszerből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár