2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálták a Mediciek humanistáit

2007. július 31. 09:00

Az olasz munkások a firenzei Szent Márk-templom nyugati falában megtalálták Giovanni Pico della Mirandola és Agnolo Poliziano csontjait.

A váratlanul előkerült leleteket hamarosan egy tudóscsoport kezdi tanulmányozni, akik szeretnének fényt deríteni az 1494 őszén rejtélyes körülmények között tudósok halálának valódi okára. Az exhumálás a vizsgálattal együtt egy dokumentumfilmben is látható lesz majd. Pico della Mirandolát a kutatók szerint minden bizonnyal megmérgezték, ám ezt sosem sikerült bizonyítani, így a maradványok DNS-vizsgálata fényt deríthet erre is. Poliziano (az Iliász első fordítója) valószínűleg szintén mérgezés áldozata lett, míg egy másik elmélet szerint a 15. század végétől tomboló szifiliszbe halt bele.

A projektet Giorgio Gruppioni, a Bolognai Egyetem antropológia professzora vezeti, aki szerint a modern biomolekuláris technológiával és lézeres szkenneléssel sikerülhet tudományosan is igazolni az évszázados kételyeket. Szerinte a mai technológiával már olyan kérdéseket is meg lehet válaszolni, amelyek még pár évvel ezelőtt sem voltak megoldhatók. Gruppioni szerint a szkennelés után a két humanista egykori arcát is rekonstruálhatják majd, így az is meglehet, hogy Pico a korábbi feminim ábrázolások helyett egy robusztus alak lehetett.

Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494), a tragikusan fiatalon elhunyt szerző a 15. századi olasz reneszánsz legjelentősebb gondolkodója a nála harminc esztendővel idősebb neoplatonista Marsilio Ficino mellett. Gazdag grófi családba születvén végigjárta kora leghíresebb olasz egyetemeit, ahol a latinon és görögön kívül arabul és héberül tanult, és a kabbalisztika elemeivel ismerkedett meg. Az egyetemek közül az utolsó állomás a párizsi Sorbonne volt, ahol a lelkesült teológiai viták közepette nagyszabású terv fogant benne: Itália minden filozófusát és teológusát hívta össze a saját költségén Rómába, a kereszténység fővárosába, hogy az általa összeállított, ókori és középkori, pogány és keresztény filozófusoktól válogatott vallási és filozófiai tételeket (számuk mintegy négyszáz), valamint az általa ezekből levont következtetéseket (ötszáz körül) nyilvánosan, egy konferencia keretein belül megvitassák. Olvasson Pico della Mirandola részleteket a Filozófiai Szemlében!

A 900 tételt a meghívóval együtt küldte el Itália-szerte, a meghívottak azonban fennhéjázónak tartották az alig huszonhárom éves ifjú nagyszabású kezdeményezését. Az egyház, főképp a bíborosok köreiben pedig egyenesen felháborodást szült az akció: a tizedakkora képzettséggel sem rendelkező egyházi méltóságok, akiknek nagy része görögül sem tudott, egyszerűen eretneknek nyilvánították Pico bizonyos tételeit.

A szerzőnek Rómából menekülnie kellett, innen Franciaországba ment, ahol azonban a pápai nuncius kérésére letartóztatták és börtönbe került. VIII. Károly azonban kiengedte a fogságból, és pápai engedéllyel Firenzébe mehetett, ahol Lorenzo Medici védelme alá került. A herceg az ő kérésére hívta meg a városba Savonarolát, akinek később ő is a befolyása alá került, majd 1494-ben titokzatos körülmények között elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár