2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ukrajnai emlékmű a II. világháború magyar hadifoglyainak

2008. november 8. 11:20 MTI

A II. világháború után elhunyt magyar foglyoknak - civileknek és katonáknak - állítottak emlékművet pénteken az ukrajnai Brjankában Szekeres Imre magyar- és Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter részvételével.

Az avatóünnepségen elmondott beszédében Szekeres Imre hangsúlyozta: a Magyar-Ukrán Kormányközi Hadisírgondozó Megállapodás 1996-os aláírása óta megújultak, megszépültek a magyar katonasírok, és megépültek az eddig hiányzó emlékművek.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a brjankai emlékmű a 2007 nyarán ukrán kezdeményezésre elindított "Közös Európa - Közös emlékezés" eredményeként épülhetett meg. "Ma már tudjuk, hogy a brjankai elhunytakkal együtt összesen 13 ezer 819 magyar nyugszik a 372 ukrán hadifogoly-temetőben" - tette hozzá. Jurij Jehanurov úgy fogalmazott, hogy az ilyen kezdeményezések, mint a brjankai, nagyon fontos lépések a két ország kapcsolatában. "Emlékeznünk kell a múltra, hogy az soha ne ismétlődhessen meg" - mondta az ukrán védelmi miniszter.

A brjankai emlékművet a magyar és az ukrán állam, valamint civil szervezetek közösen állíttatták. Az ukrán fél vállalata, hogy felépíti az egy hektáron elterülő emlékművet. A magyarok pedig - civil szervezetek adományaival együtt - 37 ezer euróval járultak hozzá a megvalósulásához. Az emlékmű gránitköveibe a II. világháború után elhunyt magyar hadifoglyok és polgári áldozatok neveit vésték. Az úgynevezett párnaköveken összesen 476 név szerepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár